Rukom pod ruku do boljih uspjeha u obrazovanju

st

Projektom Grada Siska ‘Rukom pod ruku – faza II’ ove je školske godine osiguran rad 44 pomoćnika u nastavi za 44 učenika s teškoćama u razvoju u osam sisačkih osnovnih škola. Jedna od njih je i OŠ Braća Bobetko u kojoj radi 10 pomoćnika.
‘Sad smo u drugoj fazi i mozemo potvrditi da smo jako zadovoljni jer se osjeća napredak u radu učenika koji imaju pomoćnike. To je dobro za djecu i roditelje, a i olakšavajuća okolnost za učitelje’, rekla je ravnateljica OŠ Braća Bobetko, Marica Radojčić.
Cijela priča pozitivna je na više razina, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Prva je povlačenje sredstava iz EU fondova, druga razina je briga o najranjivijim skupinama u našem društvu, a također važna, nastavlja gradonačelnica, uključenost škole u jedan ovakav projekt koji se radi za dobrobit djece.
‘Nisu svi gradovi jednako svjesni potreba ranjivijih skupina i nisu svi u stanju to odraditi na način na koji mi to radimo. Prošle godine je u jednom trenutko izostalo sufinanciranje pomoćnika u predškolskim ustanovama, a mi smo to uspjeli pokriti iz proračuna bez većih problema, a isto bi postupili i da se dogodi osnovnoškolskim institucijama.’
Direktor Sisak projekata Julije Katančević podsjetio je kako ovo trgovačko društvo već treću godinu priprema i provodi projekte namijenjene učenicima s teškoćama u razvoju.
‘Unazad tri godine Grad Sisak je putem Fonda za razvoj ljudskih potencijala dobio 5.865.000 kuna bespovratnih sredstava čime smo obuhvatili 134 učenika, što je rame uz rame s najboljim pokazateljima na razini Hrvatske’, rekao je Katančević.
A kako to sve izgleda u praksi rekla nam je Miša Majkić Vukčević, asistentica koja s djecom s poteškoćama u razvoju radi već četvrtu godinu.
‘Radim s učenicom koja ima poteškoća s praćenjem gradiva. Važno je da sad već drugu godinu prati redovnu nastavu i uključuje se, a razvio se i bolji odnos s drugim učenicima. Rad s njom je važan i kako njezine poteškoće s praćenjem gradiva ne bi ometale druge učenike i utjecale na njihov uspjeh u obrazovanju.’
Ukupna vrijednost projekta ‘Rukom pod ruku – faza II’ za ovu školsku godinu iznosi više od 1.800.000 kuna, od čega je Grad Sisak dobio 1.700.000 kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

najčitanije