ROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu od 16. do 22. rujna: „Ostani živ i spasi živote“

imp

U organizaciji mreže prometne policije ROADPOL, diljem Europe obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu. Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu, pod sloganom “Ostani živ i spasi živote” traju od 16. do 22. rujna.

 

Cilj je ROADPOL-ove kampanje osvijestiti javnost kako bi se smanjio broj smrtno stradalih osoba u prometu te potaknuti što više zemalja da različitim preventivno-represivnim aktivnostima pridonesu smanjenju broja smrtno stradalih u prometu.

 

U prosjeku u Europi svaki dan smrtno strada oko 70 sudionika u prometu te je stoga cilj kampanje pridonijeti smanjenju broja smrtno stradalih osoba u prometu raznim preventivno-represivnim aktivnostima koje će se u sklopu kampanje provoditi diljem Europe. Svrha projekta je potaknuti sve sudionike u prometu da promisle o rizicima s kojima se svakodnevno suočavaju i kojima možda i sami izlažu druge.

 

21. rujna obilježit će se i Dan bez poginulih u prometu. Taj dan će se u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.
Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

 

Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka sudara.
2021. godine u Republici Hrvatskoj policijski službenici nadzorom su utvrdili čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje.
Stoga će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će policijski službenici svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.

 

Dodatne informacije o aktivnostima u okviru Dana sigurnosti u prometu svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici ROADPOL Safety Days.
Građani se mogu uključiti i potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama korištenjem hashtaga #ROADPOLSafetyDays.

 

 

Foto: ilustracija/ROADPOL

najčitanije