Rijeka Blinja prijeti velikom broju kuća

st

261020211635279534.jpeg

Poplava je jutros zahvatila čak tridesetak kuća u Općini Blinjski kut. Oko podneva je i jedan dio državne ceste Sisak – Sunja bio pod vodom, no ipak prohodan za automobile, ali se voda s ceste do 14 sati uglavnom povukla. Ostala je, međutim, u dvorištima, izravno prijeteći imovini stanovništva.

Tomislav Blažeković, predsjednik Mjesnog odbora Blinjski kut, rekao nam je kako je teren još uvijek pun vode te kako će morati pustiti pumpe od Komunalca za ispumpavanje.

‘Ovakvu katastrofu nismo dugo vidjeli, svaka poplava je sve gora. Blinja je najveći problem, prije nekoliko godina je bila Sava, a sad nam Blinja najviše prijeti’, rekao je Blažeković.

Prognoza nije obećavajuća i moguće je, kaže Blažeković, da dođe do još većih izlijevanja.

‘Sva voda iz gornjih sela dolazi k nama. Slab je protok vode, to se mora na neki način pročistiti. Hrvatske vode su obećale da će napraviti sve što je u njihovoj domeni.’

Mještani su na nogama i čine sve što je u njihovoj moći da zaštite svoju imovinu. Hrvatske vode su im, kaže, poslale vreće. Dio njih već je iskorišten, a ostatak se čuva jer se očekuje još jedan val. Pomažu im, kaže, i sisački vatrogasci, a u kontaktu su i sa Stožerom za zaštitu i spašavanje Grada Siska.

Mještani se slažu kako je razlog poplave neočišćena Blinja i kanali. Izvadili su i rubnike ceste kako bi se voda povukla, no ni to nije pomoglo. Blažeković apelira na nadležne institucije da je nužno pronaći neko dugotranije rješenje.

‘Ti kanali se moraju prokopati jer je 35 kuća konstanto rizično, a ugrožene su također i njive i stoka’, zaključuje Blažeković.

najčitanije