Restrukturiranje gradskih tvrtki i povratak Zaostroga

ibb

Gradsko vijeće Grada Siska usvojilo je Prijedlog Odluke o restrukturiranju trgovačkih društava u vlasništvu Grada Siska. Cilj restrukturiranja je – racionalizacija poslovanja. S tom je svrhom Grad Sisak angažirao društvo ”BDO Savjetovanje”  sa zadatkom izrade analize sadašnjeg stanja te programa operativnog restrukturiranja tvrtki u vlasništvu Grada Siska: Auto prometa Sisak, Gradskih groblja Viktorovac, Gradske tržnice, Gospodarenja otpadom Sisak, Sisak projekata, Komunalca, Vodovoda i Vodoopskrbe Kupa.

Savjetnik je u međuvremenu pripremio traženu dokumentaciju, prema modelu Centra dijeljenih usluga, koji je predstavljen na posljednjoj sjednici Vijeća: takav model podrazumijeva optimizaciju  poslovanja kroz  povezivanje  rada svih potpornih službi odnosno računovodstva i financija, IT-a, javne nabave, pravnih i općih poslova, održavanja i dostave pošte te objedinjavanje izdavanja računa i digitalizaciju poslovanja. Ostale prednosti ovakvog modela restrukturiranja, koje navodi savjetničko društvo, su smanjena ovisnost o Gradu Sisku u smislu poslovanja trgovačkog društva isključivo po tržišnom principu, usklađivanje sa zakonskom regulativom te jednostavnost, brzina provedbe i manji troškovi osnivanja Centra dijeljenih usluga budući da nema spajanja i pripajanja već se osniva novo društvo koje će sklapati ugovore o poslovno-tehničkoj suradnji.

Druga velika tema sjednice također je više godina prisutna želja za povratkom Odmarališta Zaostrog Gradu Sisku na upravljanje.
Naime, Grad Sisak je 2007. godine uložio gotovo deset milijuna kuna u obnovu odmarališta, da bi ga 2013. godine, za mjesečni najam od svega 1200 kuna,  u petogodišnji zakup dobila splitska tvrtka Eklata.
Ove se godine Zaostrog konačno vraća u ruke Grada Siska – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček: ”Od 2013. godine sam vodila bitku da se Zaostrog vrati Gradu Sisku i Siščanima koji su ga izgradili. Odmaralištem će upravljati ŠRC Ugostiteljstvo, tvrtka u stopostotnom vlasništvu gradske ustanove, Športsko-rekreacijskog centra Sisak, i tamo će s odvijati upravo oni programi koj isu i trebali sve ove godine. Želja nam je da sisački predškolci i osnovnoškolci, a naravno da nećemo zaboraviti ni partnere iz općina Martinska Ves i Sunja koji imaju određene udjele u vlasništvu, imaju lijepe uspomene na Zaostrog i na druženja kao što smo ih imali mi i generacije prije nas”, kaže gradonačelnica, dodajući kako će odmaralište biti dostupno i svima ostalima koji će ga htjeti koristiti uz simboličnu naknadu – od braniteljskih do umirovljeničkih udruga.

najčitanije