Rektor Damir Boras: ''Metalurgija ima veliku budućnost jer moderne male industrije trebaju vrhunsku metaluršku tehnologiju''

ibb

Na svečanoj proslavi Dana Metalurškog fakulteta u Sisku promovirano je 24-ero novih prvostupnika i magistara metalurgije. Među vlasnicima diplome inženjera metalurgije, smjera ljevarstvo je i Zagrepčanin Desimir Bobinac kojeg odmah po završetku studija čeka posao u Čakovcu, pa novopečeni inženjer bi, kaže, svakome preporučio studiranje metalurgije  – što zbog dobre potražnje na tržištu rada kada su diplomirani metalurzi u pitanju, što zbog dobre atmosfere na ovom sisačkom fakultetu: ”Ovo je mala ustanova, svi se znaju, obiteljska je atmosfera. A čovjek, ako hoće, može puno naučiti i postati vrhunski stručnjak. Samo se treba potruditi i rezultati su tu”, kaže Desimir.

A povećanje broja stručnjaka s diplomom metalurškog fakulteta put je prema razvoju hrvatskog gospodarstva – napominje dekanica Zdenka Zovko Brodarac: ”Jer ni jedna država ne može opstati bez tako važne bazne industrije poput metalurgije. Mi kontinuirano poboljšavamo naše programe pa tako i ove godine izvodimo revidirane programe, a u najavi su i novi programi koji se odnose na poslove i zanimanja budućnosti”, napominje dekanica.

Sve vidljiviji povratak Metalurškog fakulteta na popis traženih studija među budućim studentima, i sve veći broj onih koji u Sisku dobivaju svoju diplomu, dokaz je da ova sveučilišna ustanova ima svoju budućnost – zaključak je rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa: ”Na prvi se pogled čini da je ovo jedan mali fakultet u jednoj industriji koja se gasi. No, to nije tako. Ovaj fakultet ima odličnu perspektivu i to vidimo posljednjih nekoliko godina. Metalurgija ima itekako veliku budućnost u modernim industrijama – metalni materijali u trodimenzionalnim printerima samo je jedan od primjera. Mala moderna industrija treba vrhunsku metaluršku tehnologiju da bi izrađivala proizvode od metala i sličnih materijala. Sve su to proizvodnje koje zahtijevaju temeljito proučavanje i snažan znanstveni temelj, a moram primijetiti da je znanost koja dolazi s ovog fakulteta na vrhunskoj svjetskoj razini”.

najčitanije