Reci NE nasilju nad ženama

imp

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijeno oko 100 žena, a više od polovine njih – usmrtili su partneri. 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava. U Hrvatskoj je ove godine prijavljeno više od 8000 počinitelja nasilja.
Među tim brojkama nalaze se i žene žrtve nasilja iz Siska i Sisačko-moslavačke županije. Stanje je u odnosu na prošlu godinu gore, kaže Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela : „Nažalost nasilje je u porastu. Bilježimo i porast broja zahtjeva za savjetovanjem. Sve je veći broj fizičkog nasilja uzrokovanog ekonomskim nasiljem. Psihičko nasilje dolazi do izražaja u sve većem broju, a najviše trpe djeca. Djeca su zlostavljana i ekonomski i fizički a najviše psihički.“
Centar za žene Adela i ove je godine u suradnji s PU sisačko-moslavačkom na sisačkom placu u subotu, 23.studenog, obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
„Cilj javne akcije je senzibilizirati javnost o ovom važnom problemom jer nasilje nad ženama je jedno od temeljnih kršenja ljudskih prava. Centar za žene Adela pomaže ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. U svom uredu, u savjetovalištu u gradu Sisku, svakog utorka od 17 do 19 sati, pružamo besplatne savjete, pravne i psihosocijalne za građanstvo. U sklopu Centra za žene Adela je i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u kojem smještamo žene i njihovu djecu do godine dana i pružamo im svu potrebnu pomoć ( psihosocijalnu, pravnu, zdravstvenu, itd.) da bi one uspjele prebroditi te teške trenutke. Nastojimo ih i ekonomski osnažiti kako bi nakon izlaska iz skloništa mogle nastaviti sa novim životom bez nasilja“, rekla je Filipović te dodala kako je povećan broj nasilja djece nad roditeljima.
Svim žrtvama nasilja poručili su da ga prijave i to od 0 do 24 na SOS telefon 044 888 888.

najčitanije