Reci NE nasilju nad ženama

imp

448 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji počinjeno je na području PU sisačko-moslavačke u prvih deset mjeseci ove godine.
Najviše prekršaja je počinjeno na području Siska – 203, potom na području Petrinje – 62, Kutine – 57, Gline – 38, Novske – 29, Hrvatske Kostajnice – 28, Sunje – 15, Dvora – 10 i Gvozda – 6 prekršaja.
Za počinjene ovih prekršaja prijavljeno je 577 počinitelja, od kojih 424 muškarca i 153 žene.
Centar za žene Adela i ove je godine u suradnji s Udrugom invalida rada Grada Siska i PU sisačko-moslavačkom na sisačkom placu obilježila današnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
„Cilj javne akcije je senzibilizirati javnost o ovom važnom problemom jer nasilje nad ženama je jedno od temeljnih kršenja ljudskih prava. Centar za žene Adela pomaže ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. U svom uredu, u savjetovalištu u gradu Sisku, svakog utorka od 17 do 19 sati, pružamo besplatne savjete, pravne i psihosocijalne za građanstvo. U sklopu Centra za žene Adela je i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u kojem smještamo žene i njihovu djecu do godine dana i pružamo im svu potrebnu pomoć ( psihosocijalnu, pravnu, zdravstvenu, itd.) da bi one uspjele prebroditi te teške trenutke. Nastojimo ih i ekonomski osnažiti kako bi nakon izlaska iz skloništa mogle nastaviti sa novim životom bez nasilja“, rekla je Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela te dodala kako je povećan broj nasilja djece nad roditeljima.

Obilježavanju ovog dana kampanjom bijele vrpce priključila se Udruga invalida rada Grada Siska.
„Mi provodimo kampanju bijele vrpce. Ona je simbol borbe protiv nasilja nad ženama. Dijelimo ih samo muškarcima. Mi ovu kampanju provodimo već petu godinu za redom i nastojimo ukazati na ovaj problem, a ujedno i ojačati žene da prijave nasilje. Govorim iz pozicije žene osobe s invaliditetom jer je njima jako veliki problem ako dožive nasilje. Na koji način doći do telefona i nazvati pomoć ako je žena slijepa ili gluha, ona tada ne može iskomunicirati svoje nasilje, ako je u kolicima ne može pobjeći iz kuće ili stana. Tako da je to za osobe s invaliditetom jedan jako veliki problem. A nažalost doživljavaju ga, sve više i prijavljuju jer je ovakvim akcijama i kampanjama sve veća osviještenost i žrtve dobivaju informaciju gdje prijaviti i kome se obratiti za pomoć“, rekla je Branka Pažur predsjednica Udruge invalida rada Grada Siska.

Ukupno je prekršajima obiteljskog nasilja u prvih deset mjeseci oštećeno 385 žena, i to:
– do 18 godina – 66
– 18 do 20 godina – 82
– 31 do 50 godina – 109
– 51 do 65 godina – 85
– preko 65 godina – 43
Osim dijeljenja edukativnih materijala, posjetiteljima tržnice poruke protiv nasilja poslane su i putem majica koje su izvjesili na ulazu u tržnicu, a na kojima su bile ispisane dirljive poruke djece i žena žrtava obiteljskog nasilja, kao i one s imenima ubijenih žena. Svim žrtvama nasilja poručili su da ga prijave i to od 0 do 24 na SOS telefon 044 888 888.

najčitanije