Rebalans Proračuna nije prošao

imp

261020211635290559.jpeg

Jedna od točaka sjednice sisačkog Gradskog vijeća bio je i rebalans Proračuna. Korekcija teška 1,59 milijuna kuna (sa prvotnih 196,15 milijuna rebalanom ide na 194, 55 milijuna kuna) nije prošla. Za rebalans je glasalo 12 vijećnika, a protiv je bilo njih 9, što nije bilo dovoljno s obzirom da je potrebna većina od 25 vijećnika.

U obrazloženju rebalansa Proračuna gradonačelnica Kritina Ikić Baniček istaknula je kako je osnovni zahtjev bio uključivanje manjka od 8,41 milijun kuna od prošle godine kojeg je potrebno ugraditi u ovogodišnji Proračun.

Dva su prioriteta gradskog Proračuna „Dovršetak Dječjeg vrtića na Zelenom brijegu koji je tek u ovoj godini, nakon obavljenog postupka Javne nabave za dovršetak, dobio konačan iznos potreban za dovršenje i iznosi 5 milijuna kuna, ali ukupna cijena vrtića i dalje ostaje za 4 milijuna kuna manja u odnosu na prvotno dogovorenu kupoprodajnu cijenu. Drugi prioritet je, također vjerujem da će te se složiti, pomoć stradalima od poplava na gradskom području.

Naknade za štete od poplava predlažemo povećati za 500 tisuća kuna koje bi podijelili domaćinstvima na pogođenom području što ćemo pokriti preraspodjelom iz kapitalne pomoći vjerskim zajednicama, sredstvima za dugovanje, za izgradnju crkve sv.Marije Kraljice mira, obavezu koju ćemo uključiti u Proračun za 2015. Godinu“ – rekla je gradonačelnica dodajući kako je ukupna šteta od poplave (prema procjeni komisije) , iznosi 1, 13 milijuna kuna. S ovih 500 tisuća kuna pokrilo bi se 44,32 % učinjene štete na stambenim objektima, opremi, poljoprivredi, te troškovima struje i goriva.

Iako rebalan Proračuna nije prošao gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglašava da nema formalnih posljedica „ Nastavljamo dalje „voziti” prema Proračunu koji smo donijeli u prosincu prošle godine. Odnosno, posljedice će biti samo te što ćemo formalno nastaviti trošiti sredstva kojih „nema”, dakle odgovorni smo, vidimo da imamo manjak višem od 8 milijuna iz prethodne godine i u skladu sa Zakonom to smo dužni sanirati. Ujedno smo na nekim Natječajima koje smo proveli u komunalnom odjelu, negdje uštedjeli 100 tisuća, negdje 200, zbog stanja na tržištu i kompetitivnosti jer nam se sada javlja daleko više tvrtki nego što je to prije bio slučaj i jednostavno nastojimo odgovorno gospodariti novcem građana koji pune taj isti Proračun.”

najčitanije