Razgovaraonica o prevenciji nasilja nad osobama starije životne dobi

imp

U sastavu aktivnosti projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s partnerima u Općoj bolnici Sisak za učenike pete godine obrazovanja za medicinske sestre i tehničare održana je edukativno-informativna razgovaraonica o prevenciji nasilja nad starijim osobama i prepoznavanju ovog problema u obitelji i društvu koju je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor.
Učenici su se upoznali s osobitostima emotivnog i socijalnog funkcioniranja starije životne dobi, stresorima (izvorima stresa) i gubicima koji najčešće prate osobe starije dobi, a zanimljiva diskusija povela se oko toga može li čovjek biti prestar za život u obitelji – u suvremenim uvjetima života kada su mladi i srednovječni ljudi usmjereni na neke druge životne vrijednosti i ciljeve.

bolnica daša 14 bolnica daša 13 bolnica daša 12 bolnica daša 11 bolnica daša 10
Potom je razgovarano o prijevarama i krađama u kojima su žrtve starije osobe. Slijedom toga, a s obzirom na izobrazbu ovih srednjoškolaca dr. sc. Poredoš Lavor iznijela je jedan od čestih oblika prijevare starijih osoba:
„Počinitelji se osobama starije životne dobi (žrtvi) lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici (djelatnici ustanova koje pružaju medicinske usluge) koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi samo ušli u stan. Starije osobe često osamljene, željne druženja i pažnje pristaju na navedenu ponudu za koju joj prevaranti navode da je besplatna i tako svojom dobronamjernošću postaju laka meta za pljačku. Dok jedna od lažno predstavljenih osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.“, rekla je Poredoš Lavor.

bolnica daša 8 bolnica daša 7 bolnica daša 6 bolnica daša 5
Razgovarano je i o štetnosti raznih ugovora o uzdržavanju i ekonomskom koristoljublju na koje starije osobe često nasjednu od strane bliskih članova svoje obitelji, kao i postojanju besplatnog pravnog telefona za sve građane u zajednici 0800 200 098 kojeg vodi Projekt građanskih prava (PGP) u Sisku.
Zaključak ovog susreta bio je: Poštujmo odluke, želje i prava starijih osoba i omogućimo im dostojanstvo u starijoj dobi!
Kako doznajemo za suradnju ove udruge i Opće bolnice Sisak zaslužne su glavna sestra bolnice Danijela Škvorc, uz podršku djelatnica za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite Nevenke Radišić i Gordane Jurić, a suradnja će se nastaviti i dalje putem obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o važnosti prevencije nad osobama starije životne dobi – 15. lipnja, te novih susreta u slijedećoj školskoj godini.

bolnica daša 4 bolnica daša 3 bolnica daša 2 bolnica daša 1
Ova aktivnosti dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

najčitanije