Ravnatelj Dujmenović:“Medicinsko osoblje je preumorno, preopterećeno ali i dalje požrtvovno radi.“

imp

Veliki brojevi oboljelih od kornavirusa u cijeloj Hrvatsko pa tako i u Sisku stvaraju pritisak na zdravstveni sustav što znači i na sisačku bolnicu.

Kakvo je stanje u bolnici gostujući u emisiji Uputnica, komentirao je ravnatelj OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak dr.Tomislav Dujmenović: „Situacija u bolnici je vrlo ozbilja, turbulentna, podložna stalnim promjenama i direktno povezana s aktualnom epidemiološkom situacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Povećanje broja oboljelih, odnosno testiranih koji su pozitivni ima direktno za posljedicu veći pritisak na naše hitne ambulante. Tu najprije mislim na našu infektološku i hitnu internističku ambulantu gdje dolaze bolesnici s teškom i srednje teškom kliničkom slikom. Lakši pacijenti koji dođu nakon obrade i određivanja terapije idu kući dok oni s težom kliničkom slikom hospitaliziramo. Najčešće imaju obostranu upalu pluća koja je karakteristična za COVID 19 i svima njima je nužna potpora i terapija s kisikom u različitim omjerima. One najteže, koji zbog respiratornih problema ne mogu sami disati stavljamo u jedinicu intenzivnog liječenja na Odjelu anesteziologije i reanimatologije gdje se stavljaju na respirator.“

Trenutno se u sisačkoj bolnici na liječenju nalaze 92 osobe, 10 ih je na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminulo je 7 osoba. Prvotni kapaciteti od 89 kreveta sada su povećani na 120, dodaje dr.Dujmenović: „Ono što mi cijelo vrijeme radimo je prenamjena prostora. Imamo onaj centralni odjel, to je Odjel infektologije oko kojeg se sve vrti, tu je još nekoliko COVID odjela koji su smješteni u različitim zgradama i te odjele nažalost stalno povećavamo. Od subote imamo četvrti COVID odjel koji je smješten na Odjelu oftalmologije, dok je taj odjel preseljen na drugu lokaciju. Isto tako preseljen je i Odjel vaskularne kirurgije. Odjel urologije smo morali spajati s nekim drugim odjelima i prenamijeniti taj prostor za COVID bolesnike. Osim toga kapacitet smo povećali uređenjem dijela bolnice u Petrinji. Kao što znate, u bolnici u Petrinji postojao je četvrti kat koji je bio prazan i koji smo mi sada uredili. Uz to uspjeli smo uz pomoć donatora osposobiti u Petrinji i onu staru Internu zgradu. Tu je spremno 20-ak kreveta u slučaju potrebe, ali tu će moći ležati samo oni lakši bolesnici. Ukupni kapaciteti naše bolnice u Sisku su 408 kreveta tako da prostora za proširenje ima. Ono što je problem je osoblje koga ima malo, koje je bolesne i koje je preumorno.“

Ravnatelj se osvrnuo i na trenutan broj zaraženih zdravstvenih djelatnika u bolnici. „Trenutno imamo 27 liječnika, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja koje je zaraženo i 17 liječnika, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja koje je u samoizolaciji. Naše osoblje se nalazi u stalnom strahu od zaraze, boje se da ne odnesu zarazu u svoje domove, djeci i roditeljima. Oni se razbolijevaju ali i vraćaju i nastavljaju sa svojim radom. Naše osoblje požrtvovno radi i bori se za svakog bolesnika. Svi skupa se veselimo kada netko ode kući, kada se skine s respiratora. Bez tako velike njihove požrtvovnosti ne bi uspjeli. Naravno da imamo manjak, prebacujemo s jednog odjela na drugi, ali se uz velike napore uspijevamo organizirati. Oni ne idu, ili vrlo mali broj ih ide na godišnje odmore, slobodne dane. U svakom slučaju oni su već preumorni, preopterećeni ali i dalje požrtvovno rade.“, ističe dr.Dujmenović.

U odnosu na tzv. „prvi val“ koronavirusa, kada su uglavnom oboljele osobe bile starije životne dobi s različitim komorbiditetima, u ovom je puno više mlađih osoba pa dr.Dujmenović apelira na važnost pridržavanja svih epidemioloških mjera: „Koristim priliku i pozivam sve žitelje Sisačko-moslavačke županije da poštuju preporučene mjere. Posebno mlade, da nose maske, dezinficiraju ruke, zaštite svoje roditelje, djedove i bake. COVID bolest je pokazala tijekom ove epidemije da ima snagu, nepredvidljivost, sklonost ka iznenadnim pogoršanjima i onoglavno, svi mogu biti ugroženi. Stoga si trebamo dati snage i još jedno vrijeme izdržati, cijepiti kada dođe cjepivo i nikako ne podcjenjivati ovu bolest. Mislim da smo je na početku malo podcijenili.“, poručuje ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović.

najčitanije