Radovi obnove Doma umirovljenika vrijedni 7 milijuna kuna

imp

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić boravio je u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji. Nakon radnog sastanak sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, na kojem se razgovaralo o obnovi domova za starije osobe na području naše županije, ministar je u pratnji župana obišao Dom za starije i nemoćne osobe Sisak.

„Veseli me što smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje osigurali sredstva za obnovu ovog sisačkog Doma za starije. Nešto više od sedam milijuna kuna osigurao je HZMO, također dijelom nakon potresa također su osigurana sredstva, dio radova je već obavljen. Sada vidite da se mijenja vanjska ovojnica u potpunosti zbog narušene konstrukcije ove fasadne cigle, ali isto tako iskoristili smo priliku da uredimo i dobar dio unutarnjih prostora“, rekao je ministar Piletić.

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak u kojem je smješteno 240 korisnika trenutno su u punom zamahu radovi obnove, koji obuhvaćaju uređenje i energetsku obnovu fasada, te unutarnju sanaciju posljedica potresa i uređenje soba korisnika.
„Popucali zidovi nikako nisu bili pravi ugođaj za život naših korisnika, osobito je velikih problema bilo u kupaonicama. Moram se zahvaliti Hrvatskom zavodu mirovinskog osiguranja jer smo se mjesecima čuli na dnevnoj bazi i oni su promptno rješavali sve naše probleme koje smo mi imali na terenu. Krenula je obnova, veliki je dio četvrtog kata obnovljen, veći dio soba i kupaonica je završen i korisnici su se uselili. Sada ide uređivanje prizemlja i nakon toga i fasade, a nakon toga ostalih katova našeg Doma“, kaže ravnateljica Doma Ružica Čakširan, dodajući se u ovim trenutcima na listi čekanja nalazi gotovo 5000 osoba.

Župan Ivan Celjak je podsjetio kako je zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Sisak izgrađena 1989. godine.
„Ministar je rekao da su već izvedeni određeni radovi na obnovi do sada. Ti radovi su bili važni za korisnike Odjela za Alzheimerovu i druge demencije. Ovi radovi koji se trenutno izvode na fasadi, radovi na sobama su važni radi poboljšanja kvalitete pružanja usluga Doma. Isto tako su važni radi sigurnosti prolaznika obzirom je fasadna cigla oštećena u potresu i bilo ju je potrebno ukloniti. Na radnom sastanku smo s ministrom razgovarali osim iznalaženja modela financiranja za objekte u vlasništvu HZMO-a i o proširenju kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe Sisak i Petrinja i zajednički smo pokrenuli taj projekt obzirom da imamo veliki broj korisnika koji čekaju na red i u domu u Sisku i na dom u Petrinji“, rekao je župan Celjak.

Dom Sisak je i pred realizacijom projekta ispostave u Kutini. Uskoro će se potpisati ugovor za izvođenje radova i to je projekt koji su stanovnici Moslavine čekali desetljeće. Župan Ivan Celjak istaknuo je koliko je značajno ulaganje Županije u ovakvu vrstu usluga na području Kutine, naime radi se o 8,7 milijuna kn.

 

Dom za starije osobe Glina ima ukupni smještajni kapaciteta 79 korisnika, a pokazuje se potreba za sve Domove na području Županije za povećanjem broja kreveta za komercijalne korisnike s obzirom da na tjednoj bazi zaprimaju 10-20 novih zamolbi za smještaj.
„Naš cilj je da u prvom sljedećem rebalansu proračuna osiguramo sredstva za obnovu Doma za starije i nemoćne u Glini. Ono što nam predstoji, malo je veći zahvat, riječ je o Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji gdje također kada se završi izrada projektne dokumentacije i provede postupak javne nabave, Vlada će tu također odgovoriti i dati podršku Sisačko-moslavačkoj županiji kao osnivaču tog Doma da osiguramo sredstva i za tu obnovu. Idući tjedan završit ćemo postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije novo Dječjeg doma Vrbina i nakon što dobijemo pravomoćnu građevinsku dozvolu krećemo u raspisivanje javne nabave obnove i ove institucije“, najavio je Piletić.

najčitanije