Radionica Medijske pismenosti: Školske uniforme u srednjim školama, da ili ne?

imp

Dobre Priče 4

U sklopu projekta Medijska pismenost na potresom pogođenom području Sisačko – moslavačke županije održana je radionica u Srednjoj školi Viktorovac.

 

Ravnateljica srednje škole Koraljka Porić, na fingiranoj konferenciji za novinare, izvijestila je novinare kako se u njenu srednju školu uvodi obveza nošenja školskih uniformi.
Novinari, učenici i polaznici radionice, iznimno su bili protiv takve odluke, no njihov je zadatak bio izraditi vijest, a da se u njoj ne može iščitati njihov stav. Koliko je to teško sami su se uvjerili polaznici radionice.

 

U sklopu ovog projekta, financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, polaznici radionica udruge Dobre priče dobili su mogućnost naučiti što je to informacijski poremećaj i kako ga prepoznati, te na koji način kritički prihvaćati sadržaje s kojima se susreću u medijima. Učenici su s mentorima izrađivali TV vijest i vijest za društvene mreže pa su takvim načinom rada sami naučili kako se može manipulirati sadržajima koje oni konzumiraju. Učenici su naučili i što je to informacijski poremećaj, koje su njegove faze i akteri, te koji su alati zahvaljujući kojima mogu kritički prihvaćati medijske sadržaje.

 

„U dosadašnjim projektima medijske pismenosti uočili smo kako je najveći problem kod srednjoškolaca što su već dugo korisnici društvenih mreža i Interneta općenito, no da nisu razvili alate kritičkog prihvaćanja tih istih medijskih sadržaja. Nametnute forme ljepote i općenito izgleda, kod djevojaka, te tik tok izazovi vezani koji mogu biti opasni po život ono je što zaokuplja našu djecu, a na nama roditeljima i obrazovnom sustavu je da ih naučimo kako na kritički način prihvaćati takve sadržaje. Zato smo se kao Udruga odlučili i napraviti jedan ovakav projekt gdje mi, kao iskusni novinari, s mladima izrađujemo medijske sadržaja i pokazujemo im kako je ustvari lako manipulirati tim sadržajima i zašto je bitno znati kritički prihvaćati takve sadržaje.“, pojasnila je predsjednica Udruge Dobre priče Jasmina Jovev.

 

najčitanije