Prvi Učenički dom u Sisku bit će završen do kraja godine

imp

Nekadašnja stara matična zgrada Strukovne škole Sisak, u Lađarskoj ulici, polako postaje Učenički dom. Time će stara neugledna zgrada uz najljepši simbol Siska, stari most, dobiti popuno novi izgled i novu namjenu.

 

Zgrada je u potresu pretrpjela velika oštećenja, pa je bila nužna konstruktivna obnova. Radovi konstruktivne obnove su u punom jeku, iznimno su zahtjevni: uklanjanje oštećenog stubišta i izvedba novog, rekonstrukcija podne ploče podruma, statička stabilizacija zgrade i elektrotehnički radovi.

Predstavnik glavnog izvođača radova Hrvoje Bukovec naglasio je da je riječ o prilično kompliciranom gradilištu.
„Imamo još jednog izvođača uvedenog za konstruktivnu obnovu. Koordiniramo se kako bi radovi bili izvedeni što kvalitetnije i što kraćem mogućem u roku. Što se tiče prenamjene, radovi su negdje na otprilike 40%.“, rekao je Bukovec dodajući da će se problem vlage u podrumu biti riješen drenažom.

 

Zbog potrebe konstrukcijske obnove ukupan iznos vrijednosti radova je oko 12 milijuna kuna.

Kako teku radovi na zgradi budućeg Učeničkog doma provjerio je župan Ivan Celjak sa suradnicima. Istaknuo je važnost ovog objekta: „Sisak dobiva svoj prvi učenički dom. U tijeku su radovi na prenamjeni matičnog objekta stare Strukovne škole kraj Starog mosta ovdje u Sisku. Učenički dom će imati 25 soba, svaka soba će imati kupaonicu, to je osobito važno za učenike. Naravno da će Učenički dom imati sav onaj sadržaj koji je potreban, a to su i blagovaonica i kuhinja i sobe za odgajatelje, te će se prostirati kroz tri etaže. Vrlo je važno ulagati u obrazovanje na području Sisačko-moslavačke županije, na području grada Siska, a osobito kad se u obzir uzme da oko 150 učenika nakon završetka osnovne škole, srednju školu upisuje izvan naše županije, a srednjoškolsko obrazovanje koje upisuju izvan županije dostupno im je upravo ovdje, u gradu Sisku.“

 

Radovi bi trebali biti završeni do kraja godine. Kapacitet je 50 do 60 učenika, a kako bi ih i povećali u planu je, dodaje župan i uređenje zgrade do.
„Sam kapacitete ovisi o tome koliko će biti učenica, a koliko učenika, pa njihov raspored po sobama. U planu je uređenje i zgrade pored novog Učeničkog doma tako da očekujemo da ćemo u budućnosti dodati doba za još najmanje 30 učenika.“, istaknuo je župan Ivan Celjak.

Ovo je još samo jedno od desetak otvorenih gradilišta koje ima Sisačko-moslavačka županija, tijekom narednih dana otvara ih se još. Radovi obnove i novih infrastrukturnih projekata su u punom jeku i župan Celjak je ponovo naglasio kako je ovo iznimno zahtjevan period koji traži maksimalnu angažiranost na terenu. Istaknuo je kako nema odmora, ovo ljeto je iznimno radno jer je Sisačko-moslavačka županija aktivirala gradilišta na objektima u vlasništvu Županije i ustanova kojima je osnivač Županija na području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Uz projekte obnove, paralelno se provode projekti nužni za revitalizaciju sisačko-moslavačkog kraja, pri čemu Županija ima ključnu ulogu predvodnika razvoja za gradove i općine.

Foto: Sisak portal

najčitanije