Prvi korisnici uselili u Odjel za Alzheimer i ostale demencije sisačkog Doma umirovljenika

imp

U tijeku su radovi na sanaciji zgrade Doma za starije i nemoćne Sisak, koji uključuju uređenje i energetsku obnovu fasade te unutarnju sanaciju posljedica potresa i uređenje soba. Vrijednost radova je oko 7 milijuna kuna, a u cijelosti su pokriveni sredstvima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 

Uz 240 sadašnjih korisnika, od 1. srpnja u Dom su uselili prvi korisnici Odjela za Alzheimer i ostale demencije, njih 14. Riječ je o Odjelu ustanovljenom u sklopu projekta ”Živimo s Alzheimerom”, financiranom sredstvima Europske unije.
„Formiranje ovakvog Odjela je važno jer je naša županija četvrta županija u Hrvatskoj po broju oboljelih od demencije. Starija smo županija pa to nažalost ide s godinama. Demencija je progresivna i neizlječiva bolest koja pogađa ne samo bolesnike već i njihove obitelji. Ova bolest bolesniku oduzima neovisnost i dostojanstvo, a obiteljima oduzima osobe koje smo poznavali pa ih više ne poznajemo jer se jako mijenjaju. Mi smo željeli ovdje takvim osobama pružiti najbolju moguću skrb, to znači da je trebalo prilagoditi prostor i educirati osoblje, što je i najvažnije, jer je pristup takvim osobama vrlo važan.“, pojasnila je ravnateljica Doma Ružica Čakširan.

 

Svi korisnici Odjela za Alzheimer i ostale demencije će uz kvalitetnu zdravstvenu skrb i njegu, topli obrok i radnu terapiju, imati priliku i biti uključeni u društvo i razvijati socijalne vještine.

 

Pravo na korištenje usluga ovog odjela imaju osobe starije od 65 godina, s potvrdom doktora da boluju od Alzheimera ili nekog drugog oblika demencije, a javiti se možete socijalnim radnicama Doma na brojeve telefona – 044 556 580 i 044 556 582.

najčitanije