Prva nedjelja Adventa

imp

261020211635285318.jpeg

Danas počinje došašće – odnosno paljenje prve svijeće, a time u našim župama kreću i Zornice, kada vjernici idu na jutarnje mise i iščekuju svog Spasitelja i Gospodina.
Došašće znači – Božić se bliži. Kroz vrijeme došašća vjernici se pripravljaju na osobni susret s Kristom kroz liturgijska slavlja, molitvu, pokoru i odricanja. Došašće je radosni hod ususret Gospodinu koji dolazi, obuhvaća četiri nedjelje, koje prethode blagdanu Božića i čuvaju spomen na četiri tisućljeća koliko je, po Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.
Svake nedjelje u došašću pali se po jedna svijeća. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja.

Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema jednoj tradiciji, prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića.
Kao što smo rekli danas palimo prvu svijeću – svijeću nade i iščekivanja, druga je svijeća mira s porukom pomirenja s svima, treća je svijeća radosti i veselja a četvrta je svijeća ljubavi.
U nekim krajevima postoji običaj da se na adventski vijenac stavi i peta bijela svijeća – koju još zovu i Kristova svijeća.

najčitanije