Proslava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Sisku!

mradenovic

Na inicijativu Drage Križea, u Sisku se prije punih 65 godina, 25.listopada 1953. godine, održala prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Povodom obljetnice, u Rafinerijskom domu danas su se okupili darivatelji, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu i Grada Siska. Ovom prilikom održana je izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Željka Harčević iz Crvenog križa Sisak rekla je kako je zadovoljna odazivom građana na akcije:

„Od početka ove godine organizirana je 31 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a ljetos smo imali i jednu izvanrednu zbog povećane potrebe za krvi. Krv je darovalo više od 1500 ljudi. Odaziv je dobar, ali s obzirom da su i sada potrebe za krvi kao lijekom povećane, očekujemo povećan odaziv u narednim akcijama. Siščani su uvijek pokazali kako su plemeniti i humanitarni, a posebno nas veseli velik broj novih, mladih donatora koji se nakon prvog darivanja vrate natrag.“

Zamjenik gradonačelnice, Marko Krička svim darivateljima je čestitao njihov dan. Posebno je pohvalio Crveni križ Siska i akcije darivanja krvi jer one, kako kaže, pomažu da nam grad postane bolji.

„Treba istaknuti kako je upravo u Sisku prvi put prije 65 godina organizirano darivanje krvi. Moramo biti ponosni, jer je ovo jedan od događaja po kojem je Sisak upamćen u povijesti, koju možda ne znaju ni mnogi Siščani. Zato i trebamo isticati takve kvalitete koje smo kroz svoju povijest imali.“

2

Na proslavi su dodijeljene i zahvale Hrvatskog Crvenog križa onima koji su sudjelovali u svim akcijama. Bez pomoći Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu akcije dobrovoljnog darivanja krvi ne bi bile moguće.

Na proslavi su dodijeljena Priznanja Hrvatskog Crvenog križa Karlu Hodaku, Albinu Matijaševići i Stjepanu Nemčiću, koji su krv donirali 125 puta. Priznanja za 75 donacija dobili su Ivica Blažević, Dževad Budimlić, Ivica Dobranić, Ivan Kolić, Zdenko Marjanović i Dražen Petrović. Za 50 donacija,  priznanja su dobili Drago Cavrić, Ivica Crnković, Branko Cvetnić, Dario Fajferić, Sanko Grgić, Zoran Jurišić, Damir Kraker, Dragan Krnjaić, Damir Krpić, Damir Marjanović, Mario Marjanović, Igor Rušnov, Milan Sladojević, Darko Vedrina i Igor Zemljić.

1

Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi održala se 1953. godine u restoranu Željezare. Nakon što se vratio iz vojske, gdje je prvi puta donirao krv, Križe je odlučio organizirati akciju na kojoj se okupilo tridesetak donatora.

najčitanije