Proračun za 2017.godinu: 2000 kn za novorođenčad, uz besplatne udžbenike – besplatne bilježnice i školski pribor, više novca za školske kuhinje...

ibb

Proračun u iznosu 247,8 milijuna kuna za 2017.godinu prihvaćen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Siska, sa 14 glasova ‘ZA’ i 6 ‘PROTIV’. Prvi je put blagajna grada imala svoju javnu raspravu prije dolaska na klupe gradskih vijećnika, na osnovu web aplikacije ‘Moj gradski proračun’ putem koje su građani mogli dobiti uvid u godišnji financijski plan, ali i priliku za dostavu svojih prijedloga o raspodjeli gradskog novca.

U malo više od dva tjedna, koliko je trajala javna rasprava o proračunu za 2017. godinu, pregledalo ga je nešto više od tisuću Siščana, a dio njih izradilo je i svoj prijedlog:
”Od stavki koje se ističu po prijedlozima za povećanje izrazito odskaču prijedlozi za povećanjem potpore djeci, pa se tako ili potvrđuje originalni prijedlog ili uglavnom predlaže povećanje naknade za novorođenčad, besplatne udžbenike i namirnice za školske kuhinje te opremanje osnovnih škola. Od ostalih stavki koje su za službeni prijedlog dobile više od 50 posto potpore ističu se intelektualne usluge i komunalni troškovi sa znatno više prijedloga za smanjenje, a potpora Sisačkom poduzetniku te posebno posmrtna potpora, podrška skloništu za žene i djecu žrtve nasilja kao i sufinanciranje programa za djecu s teškoćama u razvoju te pomoć studentima sa znatno više prijedloga za povećanje”, rekla je, prilikom predstavljanja proračuna za 2017.godinu, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Od ostalih gradskih projekata uvedenih u financijski plan za 2017.godinu, najveću potporu Siščana dobili su sufinanciranje poduzetničkog inkubatora PISAK, rekonstrukcija Zvonimirove ulice i izgradnja prilazne ceste Kolodvor te podizanje energetske učinkovitosti i nova javna rasvjeta.

” Temeljem pristiglih prijedloga odlučila sam podebljati rashodne stavke za novorođenčad, za udžbenike i za namirnice školskim kuhinjama. Naime, s obzirom da smo nakon slanja prijedloga proračuna u proceduru, odnosno u prvo čitanje na predsjedništvu Gradskog vijeća, proveli postupak javne nabave za ledenu dvoranu Zibel te da je postignuta cijena za dva milijuna kuna manja od predložene, ostvareni višak sredstava raspoređujem na sljedeći način: potpora za novorođenčad će u 2017. godini iznositi 2.000 kuna; besplatnim školskim udžbenicima, koje trenutno dobiva oko trećina sisačkih osnovnoškolaca, dodat ćemo i besplatne bilježnice i pribor, a roditelji djece koji imaju 500 kuna više prihoda po članu obitelji od određenog minimuma će ostvariti pravo na 50 posto troška za udžbenike; školskim kuhinjama ćemo osigurati dodatna sredstva radi podizanja standarda, odnosno kvalitete dječjih obroka; još ćemo pojačati sredstva za zaposlenike u gradskim ustanovama”, otkriva gradonačelnica, a uz zahvalu Siščanima koji su sudjelovali u kreiranju proračuna za 2017. godinu.
”U 2017. godini nam slijedi dodatno razduživanje i otplata kreditnih obveza kojima nas je nepotrebno opteretila prijašnja neodgovorna vlast bez da su s tim sredstvima ostvarili ikakve vidljive rezultate. Zahvaljujući odgovornom planiranju i upravljanju cash flowom mi ćemo i ove i naredne godine ostvariti i znatne financijske prihode, koji uz prihode koje bivša vlast, poput naknade za DTK mrežu, nije naplaćivala odnosno propustila je naplatiti. S 2017. godinom i službeno završava vrijeme stezanja remena na što smo bili prisiljeni zbog raspojasanog i raskalašenog ponašanja bivše vlasti. Obveze koje je stvarala bivša vlast bile su nerazumne i besmislene, a pravosudni sustav će nam dati i konačnu ocjenu nekih od njih.”
Prozvani predstavnici danas aktualne oporbe pak smatraju da je prijedlog proračuna, a pogotovo dotična aplikacija, čista demagogija:
”Moram čestitati na ovome što je gradonačelnica pročitala. To je složio mag marketinga i demagogije. I njemu treba apsolutn oodati svako priznanje, jer to radi profesionalac. Kako tešku demagogiju pretočiti u nešto za što će 14 ruku biti u zraku? Tome se treba samo nakloniti i reći da to ne može svatko”, zaključio je HSLS-ov Miljenko Žamarija iz oporbene klupe, iz koje je prilikom glasanja podignuto 6 crvenih pločica.

najčitanije