Prometna infrastruktura Donje Posavine

imp

261020211635267976.jpeg

Da je lijepo živjeti uz Savu znaju mještani Donje Posavine. Kažu turisti da je svako selo tamo poseban dragulj sa svojim posebnostima. O privlačnosti mjesta uz Savu pročulo se već izvan granica Hrvatske. Francuski turisti posljednjih godina redovito posjećuju Posavinu riječnim brodom za krstarenje Victor Hugo i potaknuli su velik broj Francuza da im se pridruže.

No da bi se do tih mjesta moglo lakše doći kopnenim putem, treba se urediti infrastruktura. Na tome se intenzivno radi, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, a jedan od koraka je i prekategorizacija tamošnje ceste kroz Donju Posavinu.

„Radi se o prijedlogu za prekategorijzaciju gdje predlažemo da se dio ŽC 3209 prekategorizira i razvrsta kao državna cesta i na taj način omogućimo da 65,73 km koja najvećim dijelom prolaze kroz Donju Posavinu postane državna cesta. Tako će se omogućiti puno izdašnije i kvalitetnije financiranje i održavanje te prometnice. Naravno želimo da se omogući potreban most koji bi povezao Donju Posavinu s drugom starnom rijeke.“ – kaže gradonačelnica, dodajući da rekonstrukcija ceste Svinjičko Gušće čeka natječaj.

„Natječaj za ruralni razvoj koji je bio najavljivan za rujan prošle godine nije još uvijek raspisan. Zadnje najave iz nadležnog Ministarstva kažu da bi išao u listopadu. Podjsećam to je dionica od Brezovice do samog ulaza u naselje Svinjičko. Druga faza te ceste bi bila kroz samo naselje, a treću fazu ćemo sanirati već ove godine vlastitim sredstvima. Dakle od skretanja iz Gušća do ulazne table u Svinjičko, neka 4 km, iz sredstava Županijske uprave za ceste.“ – rekla je gradonačelnica.

Izgrađena infrastruktura može učiniti puno u turističkoj promidžbi, promociji i privlačenju turista u sisačku Posavinu. Sisak u tome smislu ima jako mnogo za ponuditi.

najčitanije