Projektom SMS podržali Svjetski dan sindroma Down, kao i druge značajne datume toga dana

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Dječji odjel sisačke knjižnice zajedno su osmislili i organizirali susret povodom obilježavanja prije svega Svjetskog dana sindroma Down (21.ožujka), na kojem su sudjelovali učenici I. b razreda Osnovne škole 22. lipanj u pratnji učiteljice Renata Milnović.

 

Susret je bi vrlo intenzivan, a marljivi učenici domišljati i aktivni. Kako se 21.ožujka obilježava i Svjetski dan poezije – učenici su otpjevali omiljenu pjesmu koji svi znaju. Kako je tog dana i Svjetski dan boja – govori su o omiljenim bojama kao i onima koje će u današnjoj kreativnoj radionici prioritetno koristiti. Toga dana je i Svjetski dan šuma, pa su učenici govorili o tome kako im je bilo kada su bili u šetnji šumom i koje boje prevladavaju u šumi. Također znaju da je upravo toga dana i službeni početak proljeća (iako su čuli u medijima da je proljeće došlo malo ranije) govorili su o tome kako se raduju toplom vremenu i bivanju u prirodi.

 

Središnji dio susreta posvećen je obilježavanju Svjetskog dana sindroma Down i učenici Mii koja je bila, kako su sami učenici rekli, “Carica ovog dana”. Naime, učenica Mia je djevojčica sa sindromom Down i vrlo primjereno je integrirana u obrazovne procese ovog razreda. Učiteljica Renata Milnović i svi učenici se trude da djevojčica bude što samostalnija, uključena u sve aktivnosti, ali i dovoljno pažena i podržavana.

 

Na ovom je susretu voditeljica projekta SMS dr. sc. Daša Poredoš Lavor učenicima predstavila bontončić prema osobama s invaliditetom, s njima razgovarala o toleranciji, važnosti uključenosti svih učenika u zajedničke aktivnosti, kao i poticanje prijateljstva, razvoj empatije i socijalne osviještenosti u raznim životnim situacijama kada se od čovjeka neovisno o dobi očekuje da bude primjereno senzibiliziran za potrebe drugih i na vrijeme pomogne. Na ovom susretu gotovo svi sudionici imali su šarene rasparene čarape i tako potvrdili da su spremni dati podršku ovom značajnom datumu. U kreativnom dijelu susreta učenici su ukrašavali čarape na papirnatom predlošku.

 

Iz Građanske inicijative zahvaljuju se NKČ Vlado Gotovaca za uvijek kvalitetnu suradnju, ali i svim sisačkim osnovnim školama koje se rado uključuju u razne projektne aktivnosti.  Ovaj susret dio je projekta SMS – svi mi skupa koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Foto: Građanska inicijativa "Moj grad Sisak"

najčitanije