Projekt SMS – svi mi skupa završava sa provedbom aktivnosti

imp

347121145 1334453077421276 1473251372472354233 N

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ provodi projekt pod nazivom SMS – svi mi skupa koji je dio dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za svaku godinu provedbe. Početak druge godine provedbe bio je 1. 9. 2022., te tako planirani završetak je 31. 8. 2023. Partneri su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak.

 

 

„Projektom SMS – svi mi skupa želimo potaknuti uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom i privremenom zaštitom u život lokalne zajednice i sudjelovanje pripadnika lokalne zajednice u aktivnostima s osobama pod međunarodnom i privremenom zaštitom putem javnog zagovaranja prava, suzbijanjem predrasuda i poticanja interkulturalnog dijaloga i razumijevanja u cilju postizanja što bolje integracije u društvu i subjektivnog zadovoljstva životom. Shodno tome najzastupljenije projektne aktivnosti bile su javno zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, radionice, tematske razgovaraonice i sl. Uz osobe iz redova ciljane skupine istovremeno smo raditi i s pripadnicima opće populacije kako bi se prevenirale međusobne stigmatizacije i predrasude, potaknula i razvijala tolerancija i zajedništvo, te mlađe generacije učile primjerenijim oblicima ponašanja. Zadovoljni smo ostvarenim postignućima.“, istaknula je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

 

 

Projekt je provođen u mnogim područjima Hrvatske, a najviše u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Aktivnosti su bile uvijek primjereno medijski praćene.

Osobe kojima su projektna aktivnosti pružane bile su osobe stranci koji su došli u Hrvatsku iz raznih zemalja kao što su Sirija, Turska, Obala bjelokosti, Somalija, Ukrajina, Azerbajdžan, Irak, Indija, Uzbekistana, Kosovo, Srbija, Albanija, BiH, te druge. Svima je zajednička poveznica iskustvo rada, siromaštva, nepoštivanje ljudskih prava, egzistencijalna ugroženost, te potreba za sigurnijim i boljim životom.

„Često se tu radi o višečlanim obiteljima, pa je potreba za podrškom za integracijom u društvu provođena sa svim članovima, pri čemu djeca i mladi ostvaruju najbolja postignuća: brzo uče hrvatski jezik, pronalaze nove prijatelje, pohađaju školu i sl., dok odrasle i nešto starije osobe sve opisano sporije i otežanije postižu iz kombiniranih subjektivno-objektivnih razloga. Odraslima manjak poznavanja jezika predstavlja složeniju barijeru, više vremena provode čitajući vijesti i u virtualnim kontaktu s rođacima i prijateljima koji su ostali u matičnoj zemlji. Djeca i mladi manje su pod utjecajem ovih stresnih opterećenja i više razmišljaju o sadašnjosti i budućnosti kao i ostanku u Hrvatskoj ili nekoj drugoj razvijenijoj zemlji Europe, te smatraju da neće imati tako složenih problema kao njihovi roditelji u pronalaženju posla jer koriste se hrvatskim jezikom, a mnogi i mladi engleskim i još pokojim jezikom.“, napominje Poredoš Lavor.

 

 

Prilikom provedbe projekta SMS – svi mi skupa GIMG Sisak ostvario je kontinuiranu podršku medijatora za kulturni dijalog Salama Al-Nidawi, mag. iur. koji je imao ulogu prevoditelja i volontera. Opisano je bilo neophodno kako bi mogli ostvariti međusobno razumijevanje, definiranje potreba, upoznavanje životnih navika, te svih potrebnih mjera i postupaka za postizanje što bolje integracije u novoj životnoj sredini.

Kako saznajemo tijekom provedbe projekta SMS – svi mi skupa ostvarene su mnoge nove suradnje i postignuća kao što su suradnju s Učilištem Magistra – ustanova za obrazovanje odraslih Zagreb – da u skladu s mogućnostima i radnom kulturom osobe stranci ostvare dodatna osposobljavanje za aktualna zanimanja na tržištu rada; s Veleučilištem u Šibeniku gdje je održano informativno predavanje za studente o integraciji, zapošljavanju osoba stranog porijekla, trgovini ljudima, migracijama i sl.; s Projektom građanskih prava Sisak putem zajedničkih djelovanja na provedbi raznih aktivnosti koje se odnose na podršku osobama pod međunarodnom i privremenom zaštitom, kao i uključivanje u aktivnosti Centra za integraciju stranaca; s mnogim knjižnicama i čitaonicama u raznim područjima Hrvatske u svrhu informiranja i senzibiliziranja javnosti; s Pučkom pravobraniteljicom; s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu (RCT) Zagreb i dr.

„Osobito smo ponosni što je projekt SMS – svi mi skupa predstavljen u Briselu. Naime, naš prevoditelj za arapski jezik i kulturni medijator Salam Al-Nidawi, mag. iur. u dane 26. i 27. 10. 2022 godine, bio je pozvan od strane Europskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE) i od strane Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) na sudjelovanje u dvodnevnom seminaru EU predstavnika organizacija koje vode i zagovaraju prava izbjeglica i migranata. Tijekom seminara ostvario je susret s predstavnicima Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog vijeća, te je drugog dana organizirana zajednička posjeta parlamenta Vijeća Europe. Sa predstavnicima se moglo razgovarati i postavljati pitanja vezano za aktualna događanja s kojima se susreću izbjeglice i migranti na području EU. Isto tako volonterka Ivančica Devčić i ja prezentirale smo rad pod nazivom Iskustva edukacije i integracija djece i mladih osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom u lokalnoj zajednici na VI Međunarodnoj konferenciji „Multidisciplinarni pristup u edukaciji i rehabilitaciji koji je od 9. do 11. 6. 2023. održan u Sarajevu.“, rekla je Poredoš Lavor.

 

 

Na projektu je ostvareno 313 volonterskih sati – istaknuti volonteri su Tihomir Lavor, predsjednik udruge u aktivnostima kućnih susreta podrške, nabavi potrebnih potrepština za život korisnika, pri prijevozu i sl.; Sofija Metilj kao prevoditeljica za ukrajinski i ruski jezik; Jadranka Demonja pri provođenju kreativnih radionica i Ivančica Devčić, mag. kroatologije u vidu podrške integraciji i učenju hrvatskog jezika. GIMG Sisak zahvaljuje svim volonterima na aktivnom doprinosu u ostvarenju raznih projektnih aktivnosti.

Iz GIMG Sisak nadaju se skoroj objavi poziva ili natječaja koji će biti usmjeren daljnjoj integraciji stranaca u Hrvatskoj jer je navedeno neophodno, pa tako i nastavku provedbe ovih i sličnih projektnih aktivnosti.

najčitanije