Projekt „SMS – svi mi skupa“ podržava obilježavanje Međunarodnog dana mira

imp

251020211635197343.jpeg

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ provodi projekt pod nazivom „SMS – svi mi skupa“ koji je dio dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Početak provedbe je 1. 9. 2021. Partneri su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak.

„Projektom „SMS – svi mi skupa“ želimo potaknuti uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u život lokalne zajednice i sudjelovanje pripadnika lokalne zajednice u aktivnostima s osobama pod međunarodnom zaštitom putem javnog zagovaranja prava, suzbijanjem predrasuda i poticanja interkulturalnog dijaloga i razumijevanja u cilju postizanja što bolje integracije u društvu i subjektivnog zadovoljstva životom. Shodno tome najzastupljenija projektne aktivnosti bit će javno zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, radionice, tematske razgovaraonice i sl. Uz osobe iz redova ciljane skupine istovremeno će se raditi i s pripadnicima opće populacije kako bi se prevenirale međusobne stigmatizacije i predrasude, potaknula i razvijala tolerancija i zajedništvo, te mlađe generacije učile primjerenijim oblicima ponašanja.“, istaknula je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

235452552_397717241687440_1014508014514294692_n 234041896_804881400208874_4255044760436236325_n

U geografskom smislu projekt će se provoditi na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Brodsko-posavske i Primorsko-goranske županije.

Međunarodni dan mira obilježava se širom svijeta 21. rujna. Generalna skupština UN-a proglasila je ovo danom posvećenom jačanju ideala mira, kako i provođenju raznih aktivnosti koje pridonose stvaranju i razvijanju kulture mira u zajednici. Globalni cilj za održivi razvoj uključuje promicanje miroljubiva i uključiva društva, osiguranje pristupa pravosuđu za sve i izgradnju učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija na svim razinama.

„Mir se može promatrati najmanje u tri osnovna segmenta: u političkom smislu – kao odsutnost rata; u obiteljsko-društvenom smislu – kao dobri odnosi iskrenoga suživota unutar obitelji, među poznanicima, kolegama, u društvenoj zajednici; u osobnom smislu – kao mir u duši, razvoj ljubavi i duhovnosti, koji kao takav može biti neovisan od obiteljsko-društvenoga i političkoga oblika mira. Da bi se ostvario mir u svijetu potrebna je pravedna politika na svim područjima, a posebno s obzirom na poštivanje ljudskih prava, te nastojanja oko smanjivanja nepravednih razlika među narodima. Ove su nepravedne razlike posebno vidljive u pristupu općim dobrima kao što su voda, hrana, lijekovi, mjesta stanovanja, a koja moćnije zemlje pridržavaju sebi. Na takav način beskrupulozna trka za materijalnim dobrima i pravo na resurse rađa mnoge nepravde, u kojima siromašniji postaju još siromašniji, te napuštaju svoja ognjišta u potrazi za kvalitetnijim i sigurnijim životom, a bogati još bogatiji, te tako i dominantniji u svijetu. Budimo odgovorni i imajmo stavove i svoje mišljenje za koje smo se spremni aktivno zauzimati. Mir u svijetu ne smije imati cijenu.“, rekla je Poredoš Lavor.

Ovim medijskim prikazom projekt SMS – svi mi skupa podržava obilježavanje Međunarodnog dana mira.

najčitanije