Projekt PAG – podrška aktivnom građanstvu II privodi se kraju

imp

Img 0462 (002)

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ privodi završetku provedbu projekta PAG – podrška aktivnom građanstvu II koji je s 1.000 € sufinanciran za 2023. godinu od strane Grada Siska. Partneri na projektu su Osnovna škola „Braća Bobetko“ Sisak, Osnovna škola Ivana Kukuljevića i Osnovna škola 22. lipnja Sisak.

 

379970744 831821845086239 7564947789578350750 N

 

O provedbi aktivnosti više nam je rekla voditeljica projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor.

Svi na projektu bili smo volonteri jer nije bilo sredstava za ostvarivanje planiranog zapošljavanja, no unatoč tome vrlo smo ponosni na ostvarena postignuća. U projektne aktivnosti bilo je uključeno oko 730 osoba razne životne dobi. Ukupno smo proveli 24 razne aktivnosti. Brojčani prikaz pojedinih aktivnosti je slijedeći:
– Edukativno-informativni susreti (za učenike i odrasle) – ukupno sedam susreta
– Tematske razgovaraonice (za učenike i odrasle) – ukupno šest susreta
– Kreativne radionice (za učenike i odrasle) – ukupno šest susreta
– Zajedničko edukativno putovanje u Zagreb – sudjelovala 23 korisnika; posjet Botaničkom vrtu PMF-a Zagreb, razgledavanja povijesne baštine grad, posjet ZOO vrtu; zajednički ručak i osvježenje; organiziran prijevoz autobusom
– Medijska kampanja i podrška – više od 30 medijskih prikaza
– Izrada promotivnih materijala – straničnici za knjige (u boji, s obostranim tiskom) – 580 komada
– Suradnja, povezivanje, umrežavanje – sudjelovanje na 17. Sajmu udruga i ustanova; putem organiziranih susreta obilježavanja Međunarodnog dana žena, Međunarodnog dana obitelji, Svjetskog Dana tolerancije, te uskrsnih i božićnih blagdana.
– Druge aktivnosti bliske za osnovne ciljeve, a u skladu s iskazanim interesom korisnika – individualni razgovori informiranja, podrške i osnaživanja zainteresiranih sudionika. Održano ukupno 11 susreta.“, rekla je Poredoš Lavor dodajući kako su na projektu svi volontirali. Ostvarili su 313 volonterskih sati, pri čemu su najviše volonterskog doprinosa dali Jadranka Demonja, Daša Poredoš Lavor i Tihomir Lavor.

 

380053910 339337995219336 414544874336657077 N

 

Partnerstvo na projektu sa trima osnovnim školama bilo je kontinuirano i kvalitetno, a značajna podrška je ostvarena i od strane Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku – svima im se zahvaljujemo na podršci i suradnji.
Ne-direktivnim pristupom nastojali smo djelovati na razvoj životne odgovornosti i građanskog aktivizma učenika, roditelja, te drugih zainteresiranih subjekata u zajednici. Kod sudionika je potaknuto opće kritičko promišljanje; svjesnost o odgovornosti za vlastiti život, očuvanje okoliša, građanski aktivizam, te odgovorno i tolerantno ponašanje u međuljudskim odnosima.
Djeca i mlade osobe imali su priliku razgovarati o raznim društvenim temama o kojima se ne govori (i ne uči) u redovnim obrazovnim programima, potaknuto je njihovo odgovorno i kritičko promišljanje, kao i sloboda iznošenja vlastitog argumentiranog mišljenja i postavljanje pitanja. Osobito smo tijekom aktivnosti s djecom i mladima radili na razvijanju vlastitog stava temeljenog na znanju i iskustvu kako bi se djelovalo na smanjenje pojavnosti socijalne povodljivosti, disperzije odgovornosti, stigmatizacije, te diskriminaciji i netrpeljivosti po bilo kojoj osnovi. Radilo se je na razvijanju i unapređenju empatije i socijalnih vještina osobito komunikacijskih vještina (uključujući aktivno slušanje), asertivnosti, uključivosti, međugeneracijske povezanosti i interkulturalnog dijaloga.“, pojasnila je Poredoš Lavor.

 

Svima koji su sudjelovali u aktivnostima projekta PAG – podrška aktivnom građanstvu II zahvaljujemo na aktivnom doprinosu i djelovanju na stvaranju društva jednakih mogućnosti – poručuju iz GIMG Sisak.

najčitanije