Projekt Crvenkapica gostuje u Sisku

st

Umjetnica i fotografkinja Andrea Šipuš te književnica i profesorica Blaženka Slovenec dat će svoj doprinos gostovanju Crvenkapice u Sisku, interdisciplinarnog višegodišnjeg projekta kreativne i kulturne industrije sa nakanom očuvanja, prezentacije i brendiranja segmenta nacionalne kulturne baštine – Senjske Kape Crvenkape.

Promišljanjem svog odnos prema baštini Andrea Šipuš je kroz sedam dana stvarala svoj pačvorak,najprije kao interpretaciju djela tradicijske nošnje svoga kraja „torbak“, a potom i kao fotografsku priču.

Profesorica Blaženka Slovenec osmislila je sudjelovanje Opće gimnazije Sisak, a i sama je sudjelovala pačvorkom sa citatima iz svoje knjige „ Poslovice babe Marte“. Ovih dana učenici trećih razreda razmišljaju o porukama koje će ispisati na velikom crvenom platnu, donaciji Pfaff Hrvatska a koji će se nakon intervencije – ispisivanja poruka na njemu, sastaviti sa dosadašnjim pristiglim i ukupljenim pačvorcima od početka šivanja najveće uskočke kape Crvenkape, na perfomativnoj radionici ispred Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Ogranak Caprag.

U projektu su također izradom svojih pačvoraka sudjelovali Rehabilitcijski centar Komarevo pod mentorstvom likovne umjetnice Marijne Petrović Mikulić te pojedinci Ljiljana Zorčić,  Sandra Novak i Luka Lovreković.

Crvenkapica u Sisku gostuje 28. rujna, a dio programa odvijati će se u jutarnjim satima u Lonjskom polju gdje će gimnazijalci sa svojim mentorom prof. povijesti Tomislavom Dovranićem, fotografkinjom i stvarateljicom priča Andreom Šipuš te umjetnicom Marijom Zudenigo sudjelovati u performasu „povijest mit zemlja tradicija fotografija“.

najčitanije