Pročistač kriv za poskupljenje vode

imp

Od siječnja 2015. godine voda u Sisku poskupljuje, te se cijena kubnog metra vode povećava na 16,90 kuna.

Gradske vlasti poskupljenje pravdaju odrađivanjem ugovornih obveza koje su naslijedili temeljem ugovora kojeg je bivši gradonačelnik potpisao vezano za Pročistač.

“Tada je već u studijama i izjavama konzultanata bilo vidljivo da će se zbog projekta morati mijenjati cijena vode. Ono što smo mi napravili, otkako je nova uprava preuzela vođenje Sisačkog vodovoda, je da smo učinili sve kako bi taj porast bio minimalan. Procjene konzultantske kuće bile su da će cijena morati rasti preko 13 kuna. Uspjeli smo dovesti u okvir da će cijena biti ispod tih 13 kuna” – kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček napominjući kako ovako malo poskupljenje možemo zahvaliti Vladi, jer da nije preuzela 75% duga koji Vodovod ima radi Pročistača poskupljenje bi bilo puno veće.

” Vlada RH preuzela je 75 posto ukupnog kredita EBRD-a za projekt te će Sisački Vodovod vraćati samo 24 posto tog kredita i to nam je omogućilo da ne moramo ići s maksimalnim poskupljenjem koliko su EBRD-ovi konzultanti predviđali. U daljnjem poslovanju poduzimat ćemo sve radnje kako bi cijeli projekt i svi troškovi išli minimalno na teret građana, a maksimalno na teret društva” dodala je gradonačelnica.

Tako sada dolazi do poskupljenja od 15 %, a prihod od povećanje cijene osigurava financijski iznos  sredstava koji je Vodovodu dostatan za podmirenje troškova prema ugovornim odredbama o kreditu EBRD-a za financiranje projekta pročiščivača otpadnih voda na području grada Siska.

Ovisno o broju članova u obitelji razlika po računima ( ukljućujući povećanje cijene ) u odnosu na dosadašanje račune za mjesečnu prosječnu potrošnju iznosilo bi za 2 člana 12,88 kuna, za 3 člana 19,33 kuna, 4 člana 25,76 kuna te za 5 članova 32,20 kuna.

najčitanije