Priznanje još jednoj sisačkoj legendi na šetnici

st

Točno je sto godina prošlo od rođenja velikog hrvatskog kipara i medaljara, Siščanina Želimira Janeša. Upravo na obali Kupe, njegove inspiracije, kako na umjetničkom, tako i na životnom putu, njegov grad mu je odao počast postavljanjem spomen ploče na zgradi Malog Kaptola.
Želimir Janeš iza sebe je ostavio bogat opus koji ga je upisao u povijest hrvatske umjetnosti. Debeli brijest, Staza glagoljaša i brojne medalje su ono što ipak najbolje pamtimo, ali u velikom dijelu sisačkog vizuala uprvo je taj umjetnik imao svoje prste. Stvarao je i izlagao je u mnogim sredinama, ali uvijek se vraćao u Sisak. Spomen ploču svečano je otkrila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

‘Na ovaj način dajemo zahvalu, sjećanje, ali i podsjetnik mlađim generacijama kako je to voljeti svoj grad i što je sve potrebno učiniti kad vas posao i karijera odvuku daleko od njega da ipak živite i radite za njega i ostavite u njemu svoj trag’, rekla je gradončelnica.

Ovom spomen pločom, Sisak je odao počast još jednom velikom umjetniku, nakon što je nedavno svoju skulpturu dobio Slavo Striegl. Na taj način se u jednu ruku nastavlja upravo ideja Želimira Janeša o Šetnici povijesnih koraka, a upravo rijeka Kupa ostaje žila kucavica grada.

najčitanije