Pritužbe na rad dr. Milice Ikonomove istraživat će i nadležne institucije

st

261020211635289260.jpeg

Građanska inicijativa, koju su prošlog tjedna pokrenule majke nezadovoljne, kako kažu, neprofesionalnim ponašanjem dr. Milice Ikonomove, neonatologinje u sisačkom rodilištu, poprima sve veće razmjere. Već je grupa na Facebooku pod nazivom ‘Majka ima pravo znati’, koja u trenutku pisanja članka broji više od 7 tisuća članova, ukazala na masovnost u pobuni, a sada su vijest prenijele i nacionalne televizijske kuće u zemlji i dnevni listovi. Podrška inicijatorima na spomenutoj Facebook grupi stiže iz više hrvatskih gradova, a online peticija, kojom se traži pokretanje postupka istrage cjelokupnog rada i postupanja dr. Milice Ikonomove u struci te utvrđivanje je li njezino postupanje u skladu s etičkim i medicinskim načelima struke, dosad broji gotovo 3500 potpisnika.

U tekstu uz online peticiju, inicijatori navode kako spomenuta neonatologinja omalovažava kolege s kojima radi, da ginekolozima niti majkama ne daje točne informacije o stanju djece, a novorođenčad rutinski izvrgava nepotrebnim pretragama, što djeci nanosi bol te ugrožava njihovo zdravlje.

Iako isti izvor navodi i da su ginekolozi i pedijatri sisačkog rodilišta još u ožujku 2012. potpisali i urudžbirali ravnatelju bolnice Pritužbu na rad i ponašanje Milice Ikonomove, a mnogobroje su žalbe stizale i od strane medicinskih sestara i ostalog osoblja, dr. Ikonomova u izjavi za HRT kaže:

‘Svoj posao na Odsjeku za neonatalogiju radim stručno i odgovorno. Primjedbe protiv mene od strane majki, koje ne razumiju probleme rizičnih novorođenčadi, razumijem, ali ipak smatram neosnovanim.’

HRT prenosi i izjavu ravnatelja OB ‘Dr. Ivo Pedišić’ Sisak, dr.med. Damira Pahića:

‘Navodne prekomjerne pretrage su području struke, i u to ne bih ulazio. Mogu samo reći da je sva medicinska dokumentacija predana Povjerenstvu za stručni nadzor naše bolnice i Povjerenstvu za stručni nadzor Ministarstva zdravlja.’

Također, više od 80 osoba potpisalo je pismo koje je poslano nadležnim ustanovama. Pismo, u kojem su izneseni razlozi pokretanja inicijative, a koje su potpisali roditelji, liječnici i ostali koji imaju vlastito iskustvo i primjedbu na rad dr. Ikonomove, poslano je Ministarstvu zdravstva RH, Upravi Bolnice, UNICEF-u, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje RH, Pravobraniteljici za djecu RH, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova RH, Hrvatskoj liječničkoj komora RH, Hrvatskom liječničkom odboru RH, Hrvatskom društvu za ginekologiju i opstetriciju RH, Hrvatskoj komori primalja RH, Hrvatskoj udruzi savjetnica za dojenje RH, Udruzi za promicanje primaljstva RH, Upravnom odjelu za zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Očekuje se reakcija nadležnih institucija.

najčitanije