Preminuo sisački novinar Zdravko Strižić

Strigo

U Sisku je sinoć nakon kratke i teške bolesti preminuo poznati sisački novinar Zdravko Strižić- Strigo.

 

Rođeni Siščanin koji je u svom gradu završio osnovnu školu i Gimnaziju , te potom apsolvirao na Tehnološkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu za profesionalno novinarstvo odlučuje se 1972. godine. Strižić je svoju novinarsku karijeru započeo kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkog dnevnika Sportske novosti. Dio radnog vijeka proveo je i u sisačkom Jedinstvu i na Radio Sisku. Od 1981. radi u Vjesniku Željezare, čiji je bio posljednji glavni urednik do gašenja Željezare i lista 1995. godine.

 

Od tada, pa do umirovljenja 2010. profesionalno radi u Večernjem listu sve do gašenja regionalnog izdanja. Dvadesetak je godina bio vanjski suradnik Televizije Zagreb, kasnije HRT-a. Bolest ga je prekinula u radu kao dopisnika agencije HINA.

 

Obavljajući novinarski posao, putovao je i izvještavao iz Njemačke, Češke , Slovačke, Poljske, Francuske, SAD-a i drugih zemalja.

Bio je aktivan u strukovnoj udruzi HND-u, a jedan je od inicijatora za pokretanje i organizaciju studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

 

Zdravko Strižić i njegov kolega Mihajlo Gajdek prve su medijske žrtve na prostoru bivše Jugoslavije. Naime, tijekom napada pobunjenih Srba na policijsku postaju u Petrinji, 28.rujna 1990. godine novinar i snimatelj ondašnje TV Zagreb pretrpjeli su težak fizički napad, a oprema im je ukradena.

 

Kao ratni reporter izvještavao je s brojnih ratišta, Slavonije, Posavine, Banovine, Korduna. Zajedno s još jednim doajenom sisačkog novinarstva i publicistike, pok. kolegom Vladimirom Pajtlarom prikupljao je građu za niz , kasnije objavljenih knjiga, među kojima su, između ostalih, „”Priče s obala Kupe i Save: ljudi i događaji sisačkog kraja o kojima se premalo zna” te  Leksikona novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1946.-2016.”

 

Za zasluge u ratnom izvještavanju odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, te medaljama Bljesak i Oluja. Za novinarski rad, uz ostalo, dva puta je dobio „Zlatnu Viktoriju”, a nagraađivan je i nagradom „Zlatno pero” Ogranka SMŽ HND-a i Priznanjem HOK-a. U nekoliko navrata prigodno je nagrađen kao novinar s najveći brojem objavljenih prologa.

 

Sprovod će biti u srijedu, 10. siječnja u 14:00 sati na Gradskom groblju Viktorovac.

najčitanije