Preminuo Petar Olujić, dugogodišnji sisački paroh

imp

Protojerej – stavrofor Petar Olujić, dugogodišnji sisački paroh, preminuo je u četvrtak, 8. listopada u 85. godini života.
Petar Olujić je rođen 1936. u Splitu u radničkoj obitelji, kao najmlađe, četvrto dijete majke katolkinje sa Šolte i oca pravoslavca iz Obrovca. U Beogradu i Prizrenu školovao se za svećenika, zaređen je 1957. godine, kao prvi zaređeni pravoslavni svećenik Dalmatinske eparhije nakon Drugog svjetskog rata.
Nakon služenja u Biskupiji i Vrlici, 1971., sa suprugom i troje djece, dolazi u Sisak gdje je bio paroh puna četiri desetljeća, do 2011. godine. To je postao njegov grad, koji nije napustio ni za vrijeme rata i u kojem je živio do smrti. Nosio je najvišu svećeničku titulu u Pravoslavnoj crkvi protojereja stavrofora. Za svoj rad u bivšoj je državi dobio plaketu ZAVNOH-a, a u mirovinu je 2011. godine ispraćen Nagradom Grada Siska za životno djelo.
Nagradu je zaslužio, kako je pisalo u obrazloženju odluke koju je donijelo Gradsko vijeće, za višegodišnji predan rad na zbližavanju građanki i građana Siska, međureligijsku toleranciju i ekumenski dijalog.
Sprovod Siščanina Petra Olujića bit će u subotu, 10. listopada u 13 sati na Gradskom groblju Viktorovac.

petar olijuć

najčitanije