Preminuo Marijan Crtalić

imp

U 52.godini života, jučer je iznenada preminuo sisački akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, donosi portal Sisak.info.
Marijan je rođen 8. svibnja 1968. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana. Iako je bio vrstan slikar, u njegovom opusu glavninu umjetničkog izražavanja imale se ambijentalne instalacije, fotografije, video, a posebno performansi po kojima je i bio poznat.

Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj.
Iako je uglavnom živio i radio u Zagrebu, zadnje mjesece svog života proveo je u svom rodnom gradu Sisku oko kojeg je i razvio veliki dio svog opusa. 2007. godine je pokrenuo projekt “Nevidljivi Sisak” iz kojeg su se razvili projekti “Mogućnosti otpora”, “Aktivna memorija” i “Festival Željezara”. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada:

2000. pobjednik 1. Salona mladih u Sisku;
2000. pobjednik 26. Salona mladih u Zagrebu – rad “Moj život moja umjetnost”;
2002. nagrada AICA na 36. Zagrebačkom salonu za rad “Vražje sjeme (****je i kajanje)”;
2009. nagrada publike na Fibula film festivalu, Sisak za dokumentarni film “Industrijski raj”;
2010. druga nagrada T-HT@MSU, Zagreb za rad “Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara”.

najčitanije