Preminuo je Emil Lončarević – Deda, prvi tehničar Radio Siska

U Petrinji je u  95. godini preminuo Emil Lončarević – Deda. Rođen je 25. svibnja 1927. godine u Petrinji. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u rodnoj Petrinji. Od najranije mladosti pokazivao je zanimanje za elektrotehniku i zrakoplovstvo, što mu je odredilo životni poziv. Kao mladić je za Drugog svjetskog rata mobiliziran u domobranstvo, a već 1946.godine, u Petrinji kao samouki tehničar radi na gradskom razglasu, kod starog kina, što se smatra počecima Radio Petrinje.

Ubrzo montira prvi odašiljač i osposobljava prvu radio stanicu. Nažalost radio stanica je djelovala samo godinu dana i uređaji su mu oduzeti. Međutim, ljubav prema radio tehnici je bila jača, pa je kod kuće nastavio servisirati radio aparate, a ubrzo je napravio i novu radijsku stanicu.

Na poziv tadašnjeg gradskog dužnosnika Ive Mencla, 1948. godine dolazi u Sisak gdje također radi kao tehničar na razglasnoj stanici, koja je bila smještena u Domu kulture.  Odmah montira i odašiljač, tako da je razglas radio i kao radijska stanica. Međutim i ta je radio stanica za godinu dana morala biti zatvorena.

Na razglasnoj stanici radi do 1951. godine, kada prelazi u gradsku Stambenu zajednicu. Na poticaj Zdenka Malovića, 1964. godine dobiva zadatak da kao tehničar osposobi prvu legalnu radio stanicu, što je bio početak Radio Siska. Emil Lončarević, kojeg su suradnici zvali Deda, ostaje u Radio Sisku sve do odlaska u mirovinu 1985.godine.

Emil Lončarević – Deda, ostat će u lijepom sjećanju mnogih kolega tehničara, spikera i novinara.

Sahranjen je u utorak 28. prosinca 2021.godine  na Gradskom groblju Svetog Trojstva u Petrinji.

 

FOTO: FB Aeroklub Petrinja

najčitanije