Preminuo general Petar Stipetić, počasni građanin grada Siska

ibb

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u Zagrebu.

Rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao dužnosti zamjenika načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednika Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednika Zbornog područja Zagreb, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnika načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

General Petar Stipetić prošle je godine proglašen počasnim građaninom grada Siska te mu je na svečanoj akademiji u povodu Dana branitelja grada Siska dodijeljena Povelja za osobite zasluge u obrani Siska i Hrvatske.

najčitanije