Predstavljeno idejno rješenje za Ornitološki centar Čigoč

mradenovic

U Društvenom domu u Čigoču  medijima i mještanima prezentirano je idejno rješenje za Ornitološki centar Čigoč. Gradnja centra dio je projekta revitalizacija Donje Posavine, a Europsko selo roda time će obogatiti svoju turističku ponudi i poduperijeti tamošnji ruralni razvoj.

„Ovo je projekt koji će dovesti ljude koji će dolaziti u Donju Posavinu, koji će koristiti smještajne kapacitete, kupovati proizvode koje mještani proizvode. Očekujemo mnogostruku korist…“,napominje  gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Čigoč je najposjećenije mjesto u Parku prirode Lonjsko polje. Posjeti ga čak šezdeset posto posjetitelja Parka.

„Postojeća infrastruktura za ovdašnji turizam nije dovoljna. Znamo da se turizam nigdje, a posebno u zaštićenim područjima, ne bi smio događati. Treba ga ciljano razvijati! Nova infrastruktura doprinijet će razvoju kvalitetnijeg, boljeg i održivog turizma u Lonjskom polju“, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Riječ je o infrastukturno zahtjevnom projektu jer se Lonjsko polje proteže  500km2, na području polja nalazi se 14 naselja, 2 općine i 4 grada. Do sada su Grad Sisak i Park prirode Lonjsko polje, sa svojim sredstvima, nešto više od milijun kuna, odabrali parcelu, izradili projektnu dokumentaciju i na taj način stvorili preduvjete da se krene u projektnu prijavu. Parcela je izabrana temeljem prijedloga Konzervatoskog odjela u Sisku te Ministarstva kulture. Ivor Stanivuković ističe kako se posljednjih godina ulaže sve više sredstava za razvoj Parka.

„O važnosti projekta govori i podatak da sve dosadašnje investicije zajedno nisu toliko velike kao ova koja slijedi. Prema prvim podacima projektanata, financijska vrijednost budućeg ornitološkog centra premašuje 40 milijuna kuna“, rekao je Stanivujević.  Ornitološki centar uz novu će građevinu obuhvatiti kuriju Oberhofer Hangi i prateću gospodarsku zgradu koje će, prema smjernicama konzervatora, biti temeljito obnovljene i prilagođene novim funkcijama. Arhitektima je najveći izazov bio kako infrastrukturne objekte uskladiti sa zaštitom prirodom.

20190521_101743  20190521_110430  60480687_463651894385813_3566615965871374336_n

„Nismo željeli narušiti prirodu, pa smo cijeli projekt usklađivali s krajolikom. Rezultat je nešto što je bliže krajobraznoj arhitekturi nego kući. Sam interpretacijski centar bit će napravljen od prirodnih materijala, po mogućnosti recikliranih kako bi centar u cjelini komunicirao važnost očuvanja prirode”, rekao je Tonči Čerina, autor idejnog rješenja za Ornitološki centar Čigoč.

Šetnica uz slijepi rukavac Save posjetitelje će uvesti u netaknutu prirodu, ali omogućiti i dodatne sadržaje poput predstavljanja starih zanata i domaćih proizvoda. Na šetnicu će se naslanjati drvena platforma s paviljonom za odmor i ribolov te pristanište za brodove na električni pogon. Trg s amfiteatrom služit će za okupljanje velikih grupa i predavanja na otvorenom. U istraživačkom centru ornitolozi će imati laboratorij te sve ostalo potrebno za svoj rad. Kako bi smještajni kapaciteti pratili razvoj turizma u Lonjskom polju, planira se izgradnja kampa. Uz jedan veliki paviljon s kuhinjom i blagovaonicom bit će smješteni drveni bungalovi u kojima će moći noćiti po četiri osobe.

„Odlučili smo krenuti u prvu fazu kroz šetnicu uz samu cestu koja će biti iznad vode i uređenje parkinga, kako bi već na taj način pokazali i  prema  Ministarstvu, ali prije svega prema svim  stanovnicima Donje Posavine pokazali dobru volju  i namjeru da  se ovaj projekt što je kvalitetnije i što bolje realizira u što kraćem roku. Velik projekt, zahtjevan projekt, ali vjerujem da će iskustvo ravnatelja i njegovog tima na dosadašnjim EU fondovima koristiti. Drago nam je da smo pronašli kvalitetnog partnera i veseli nas realizacija projekta na korist Grada Siska, stanovnika Donje Posavine i Parka prirode Lonjsko polje“, zaključuje gradonačelnica te dodaje kako se nada  da će se u financiranje izgradnje Centra uključiti nadležno ministarstvo te da će se projekt moći prijaviti i na natječaj za sredstva Europske unije.

Ornitološki centar Čigoč (vizualizacija Roth & Čerina) (3)  Ornitološki centar Čigoč (vizualizacija Roth & Čerina) (4)   Ornitološki centar Čigoč (vizualizacija Roth & Čerina) (2)

U Lonjskom polju obitava 250 vrsta ptica od kojih se 170 tamo gnijezdi. Čigoč je diljem svijeta poznat po gnijezdima bijele rode, no ornitolozi vole opaziti još dvije vrste – crne rode te čaplje žličarke koje su zaštitni znak Parka prirode Lonjsko polje. U sklopu Centra, prema idejnom rješenju, gradit će se izložbeno – interpretacijski i istraživački centar, edukativni park, trg s amfiteatrom, opservatorij te infrastrukturu nužnu za razvoj turizma. Gradit će se i bungalovi za smještaj turista te oporavilište za ptice.

najčitanije