Predstavljanje udruge BRID u SKWHAT-u

st

261020211635285576.jpeg

U subotu, 22. studenog, u prostorijama Koordinacije udruga mladih Siska – Kluba mladih SKWHAT, svoje će aktivnosti predstaviti članovi udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) iz Zagreba. Predstavljanje će se odvijati u obliku predavanja i rasprave čija je svrha povezivanje građanskih i radničkih inicijativa u široj okolici.
Na predavanju će govoriti članovi udruge BRID, Velimir Gašparac i Bojan Nonković te predsjednik Koordinacije udruga mladih grada Siska, Igor Kovač.
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju nastala je u ožujku 2012. s ciljem zaštite i promicanja radničkih prava, demokratskog procesa odlučivanja i ekonomske demokracije među radnicima. Organizacija nastoji pružiti pravnu, ekonomsku i terensku pomoć radnicima i radnicama u obrani njihovih prava, samoorganiziranju, uspostavi grass-root demokratskih sindikata te restrukturiranju radnih mjesta na principima demokracije i solidarnosti te u skladu sakooperativnim načelima. Organizacija također radi na uspostavljanju radničkih saveza i širih platformi temeljenih na solidarnosti, uključujući suradnju sa sindikatima, nevladinim organizacijama, grass-root pokretima i ostalima zainteresiranima za radnička pitanja.
Do danas je BRID sudjelovao u organizaciji prikupljanja potpisa protiv privatizacije autocesta, radu s Ženskom frontom za radna i socijalna prava tijekom kampanje protiv novog Zakona o radu, a njegovi članovi proveli su i istraživanje aktivnih mjera zapošljavanja te zajedno s pulskim aktivistima organizirali tribinu o mogućoj koncesiji poluotoka Muzil. Isto tako, video-sekcija organizacije proizvela je kraće priloge koji pokrivaju pitanja problema u Imunološkom zavodu te problem oporavka od posljedica ovogodišnjih poplava u Gunji i promjena u radnom zakonodavstvu. Udruga je, također, aktivno uključena u organizaciju i izvođenje sindikalnih škola u suradnji s nizom sindikata, čiji je cilj edukacija sindikalnih povjerenika o nizu tema kao što su feminizam, radno zakonodavstvo i metode sindikalne borbe.
Udruga BRID svoje će djelovanje Siščanima predstaviti u subotu, 22. studenog, u Klubu SKWHAT, s početkom u 17 sati.

najčitanije