Predstavljanje Kataloga uređaja Zbirke Kraker

imp

251020211635204511.jpeg

Program ovogodišnjih Dana industrijske baštine nastavlja se večeras u Holandskoj kući od 19 sati, predstavljanjem Kataloga uređaja Zbirke Kraker.
Uređaji Zbirke Kraker svoj su trajni smještaj našli u Info-centru industrijske baštine – Holandska kuća te se tamo mogu pogledati, a katalog osim što će predstaviti uređaje daje i pregled razvoja prenositelja zvuka od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina.
Jedan od najpoznatijih sisačkih i hrvatskih kolekcionara starih radio aparata, gramofona i gramofonskih ploča Velimir Kraker tijekom dugog niza godina prikupio je impresivnu zbirku navedenih uređaja i mehaničkih nosača zvučnih zapisa.
Zbirku je predao sisačkom Gradskom muzeju slijedeći filozofiju da takva zbirka treba biti otvorena javnosti i kao takva trajni spomenik ljudskoga napretka kroz usavršavanje tehnologije i industrijskoga dizajna, ali i svojevrsno svjedočanstvo o popularnoj kulturi prošlih vremena.
Kraker je svojim radom nastojao ne samo obnoviti uređaje iz vlastite zbirke u smislu vraćanja njihovoga vanjskog izgleda što vjernije originalu, već i njihovu originalnu funkciju osiguranjem tehničke ispravnosti.

zbirka kraker

najčitanije