Predrag Sekulić: ''Ja se vas ne bojim''

ibb

”Niste me uplašili, već upravo suprotno – dali ste mi krila da ustrajem i dalje. Ja se vas ne bojim” – poručio je Predrag Sekulić Pega Ininoj upravi koja je čelniku rafinerijskog sindikata Nova solidarnost i Stožera za obranu sisačke rafinerije ovih dana proslijedila odluku o otkazu. U pojašnjenju Ine navodi se kako je otkaz Predragu Sekuliću rezultat njegovih medijskih istupa u kojima je iznosio netočne tvrdnje o poslovanju Ine te podatke koji spadaju u domenu poslovne tajne, ali i narušavao imidž tvrtke.

Pega je, uz potporu članova sindikata Nova solidarnost i 600-tinjak potpisa rafineraca koji se protive ovakvoj odluci uprave, danas najavio nastavak borbe i za sebe i za hrvatske rafinerije i za kolege iz sindikata:
”Ja više ne želim trpjeti ovo zlostavljanje od strane poslodavca a, na žalost, i nekih mojih kolega. Predugo to sve traje i, kako mi neki kolege kažu – to ni konj ne bi izdržao. Izdržavam i izdržavat ću i nikad mi nije bilo žao, a nije mi žao ni danas. Ustrajat ću i neće me pokolebati ova sramotna odluka nekolicine ljudi iz Ine. Nikome nisam dužan ispriku, osim možda svojoj djeci čiju egzistenciju svojim radom dovodim u pitanje. Ali čvrsto vjerujem u dobro, čvrsto vjerujem u pravdu i da dobro pobjeđuje. Osobna cijena koju moram platiti, ili koju mi moramo platiti, sasvim je nebitna pri tome.” – poručio je Sekulić na dnaašnjoj press konferenciji.

Dodaje kako je odlučio podnijeti tužbu protiv Inine uprave, koja ga otkazom kažnjava za narušavanje ugleda tvrtke, stvaranje tenzija među zaposlenicima i za javno iznošenje poslovnih tajni. U Ininom priopćenju stoji da je ”Sekulić prekršio niz zakona, internih akata i etička načela INA Grupe na način da je u svojim istupima diskriminirao i vrijeđao, naročito po nacionalnoj osnovi, što šteti ugledu kompanije. Također, neovlašteno je ulazio u poslovni prostor te je prekršio propise o sigurnosti i zaštiti na radu i propise o zaštiti od požara koji su u Ini ne samo zakonska obveza, već i apsolutni prioritet. Zaključno, u Ini ne osporavamo prava radnika na javno istupanje i djelovanje, no svojim nesavjesnim ponašanjem g. Sekulić ne samo da narušava imidž kompanije, već i stvara tenzije među ostalim zaposlenicima te obmanjuje javnost, pa je ova odluka donesena na dobrobit kompanije i svih njenih dionika” – stoji u Ininom priopćenju.

Sekulić napominje kako je cijelo Inino pojašnjenje o razlozima otkaza pokazatelj neorganiziranosti i nedosljednosti – primjerice, primjedba o poslovnim tajnama čije mu se otkrivanje stavlja na teret, a riječ je o maržama i sličnim podacima o poslovanju, kojese nalaze i na Ininim web stranicama.

Otkazom njemu, kao i dosadašnjim prijetnjama ostalim članovima sindikata, kaže Sekulić, neće se uspjeti u onome što se pokušava od početka MOL-ovog preuzimanja Ine, a sindikalci tvrde da je jedini cilj ugasiti hrvatske rafinerije kako bi prestale biti direktna konkurencija MOL-ovim tvornicama.  Sindikat nema namjeru odustati dok to ne dokaže:
”Niste me uplašili, gospodine Aldott, ni kada ste me u svibnju pozivali na prijateljsku kavu. Dali ste mi krila, svaki puta sve šira. Znam za što se borimo, i ako to još niste shvatili, nećete nas zaustaviti. I zato sam prinuđen boriti se svim sredstvima, sada pravnim, kako bih dokazao svoju iskrenost, istinske namjere i obranio svoju čast i obraz. Ja ga godinama nisam ukaljao, nisam se dao uvući u vaše igre pa sigurno nećete biti vi ti koji ćete ga onečistiti. Neću govoriti danas o načinu obrane, ali mogu reći da je tužba spremna i da će se mnogi naći na klubama za svjedoke, a mnogi i pod kaznenom odgovornošću. Stoga još jednom poručujem – ne idem iz Hrvatske za koju sam se borio i za koju su moji prijatelji dali živote. Dužan sam ustrajati barem prema tim ljudima. Prvo će je, po meni, morati napustiti oni koji ju i dan danas pljačkaju i koji su uništili malog čovjeka, pa tako i koolege iz Ine. Na kraju poručujem sad već dobro poznatu uzrečicu – ja se vas ne bojim”, zaključio je Sekulić.

najčitanije