Povijest Željezare Sisak tema ovogodišnjeg Tjedna arhiva

imp

251020211635202954.jpeg

U Državnom arhivu traje Tjedan arhiva – manifestacija kojom se nastoji popularizirati arhivska djelatnost, odnosno prezentirati publici ono što se, uglavnom, odvija u tihom, zatvorenom prostoru arhiva.
Ove se godine u sklopu manifestacije prezentira povijest Željezare, pretežno putem virtualnih sadržaja na njihovoj web i Facebook stranici.
„Ove godine smo se odlučili za gradivo Željezare Sisak. Radi se o našem najvećem fondu. Inače Državni arhiv u Sisku posjeduje negdje blizu 1000 fondova i zbirki. Jedan od tih je i Željezara Sisak koja zaprima oko 500 dužnih metara arhivskih polica. Arhivisti predano rade na popisivanju i sređivanju tog gradiva i kao rezultat našeg rada nastaju inventari, odnosno vodiči do određenih dokumenata tih cjelina“, pojašnjava Nela Kušanić, ravnateljica Državnog arhiva u Sisku.
Ove je godine Državni arhiv u Sisku objavio prvi zbornik arhivskih fondova, u kojima se mogu pronaći dokumenti i pojašnjenja iz inventara gradskih i općinskih poglavarstava Siska, Petrinje, Kostajnice, Gline i Ivanić Grada, čija promocija, na žalost, nije mogla biti održana iz epidemijskih razloga koji su i način obilježavanja Tjedna arhiva ove godine znatno izmijenili.
Kako bi se izbjegao rizik kojeg može predstavljati masovnije okupljanje, Tjedan arhiva produljen je na dva tjedna (od 16. do 27.11.), a većina događaja je prevedena u virtualni oblik i možete pogledati na njihovoj web i Facebook stranici.

tjedan arhiva 1 tjedan arhiva 2 tjedan arhiva

najčitanije