Potpisana tri nova ugovora u programu Sisački poduzetnik

mradenovic

Treću godinu zaredom Grad Sisak nastavlja s programom subvencioniranja kamata poduzetničkih kredita koji omogućuje sisačkim poduzetnicima pristup povoljnijim kreditnim sredstvima za realizaciju razvojnih projekata. Namjena kredita u programu Sisački poduzetnik je financiranje kupnje ili izgradnje, odnosno proširenje gospodarskih objekata, financiranje kupnje opreme i financiranje trajnih obrtnih sredstava. Ugovore o dodjeli bespovratne potpore – subvencije kamata na poduzetničke kredite gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisala je s direktorima tvrtki Applied Ceramics, Semiconductor parts and materials d.o.o. te Stanojević d.o.o.

Gradonačelnica je istaknula kako joj je posebno drago što su Applied Ceramics d.o.o i Semiconductor parts and materials d.o.o. Sisak na području industrijske zone koja se sve više pretvara u poduzetničko – industrijsku zonu. Provođenje ovog programa počelo 2016.godine, a svake godine Grad nastoji osluškivati bilo poduzetnika i uvesti neko novo sufinanciranje. Do sada je Grad sufinancirao 23 milijuna odobrenih kredita. Prve godine se kroz 10 subvencija subvencioniralo kredite koji su iznosili 8,2 milijuna kuna. Godinu kasnije, 2017. potpisane su potpore s 19 poduzetnika za subvenciju kamata na kredite koji su iznosili 10,9 milijuna kuna.

Jučer su potpisani ugovori za subvencioniranje kredita u vrijednosti  4.700, 0000 kuna, a trenutno imaju još šest zahtjeva u obradi.

Ove godine, u program Sisački poduzetnik uvedena je i posebna kategorija –  žene poduzetnice, s ciljem podizanja razine sudjelovanja žena u poslovnim i gospodarskim aktivnostima. Ovaj program podrazumijeva još veće subvencije na kamate.  Žena poduzetnik odnosi se na subjekt gospodarstva u kojima jedna ili više žena posjeduje najmanje 51 posto kapitala u društvu ili su žene registrirane vlasnice. U sklopu tog dijela programa, povoljnosti je iskoristila tvrtka Stanojević d.o.o, obiteljska prijevoznička tvrtka čija je direktorica Nevenka Stanojević. Tvrtki Stanojević d.o.o. odobren je kredit u iznosu 154 tisuće kuna za kupnju novog vozila, a Grad Sisak subvencionirat će kamatnu stopu u iznosu 3,5% za kupnju opreme. Direktorica tvrtke Nevenka Stanojević istaknula je kako tvrtka posluje od 2006. godine i bavi se uslugom prijevoza, a cijela obitelj Stanojević je u ovom poslu uz 20 zaposlenika.

Za Applied Ceramics d.o.o., ugovor je potpisao Milan Sladojević koji je naglasio kako tvrtka ima 135 zaposlenika, od čega je stotinjak zaposleno u proizvodnji. Odobreni iznos kredita tvrtki Applied Ceramics d.o.o. je 4 milijuna kuna od čega je 2 milijuna kuna namijenjeno za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te 2 milijuna kuna za kupnju opreme. Za ovaj kredit Grad Sisak će subvencionirati kamatnu stopu u iznosu 4% za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata i 3,5 % za kupnju opreme. Sladojević je istaknuo kako tvrtka ulazi u treću fazu strateškog razvoja u koju su krenuli prošle godine kupnjom novih hala za proširenje proizvodnje i nabavom nove opreme. Ovaj kredit, naglašava Sladojević, izuzetno je povoljan te vjeruje kako će pomoći da se stabiliziraju kao firma.

Tvrtki Semiconductor part and materials (SPM), sa sjedištem u Lihtenštajnu, odobreno je 740 tisuća kuna za kupnju opreme te za trajna obrtna sredstva, a Grad Sisak će subvencionirati kamatnu stopu u iznosu 3,5% za kupnju opreme i 2,5 % za trajna obrtna sredstva. Ugovor je potpisao direktor Goran Bojić, a na potpisivanju je bio prisutan i predsjednik uprave SPM-a  Philipp Quaderer. Kredit će tvrtka iskoristiti za nove strojeve i nove tehnologije kakva se još ne radi u Hrvatskoj.

Grad je objavio i javni poziv za dodjelu bespovratne potpore iz Programa Sisački poduzetnik. Tvrtke koje zadovoljavaju uvjete iz javnog poziva mogu ostvariti bespovratnu potporu za osvajanje novih tržišta u maksimalnom iznosu od 20.000,00 kuna, a kapitalizacija inovativnih tehnoloških tvrtki s područja grada Siska financirat će se u iznosu od 25.000,00 kuna.

”Cilj nam je da Grad Sisak kroz ovakav poticaj zajedno s poduzetnicima i bankama omogućimo najbolje uvjete na tržištu kapitala kako bi svi oni koji imaju nove poslovne ideje zadržali svoje poslovanje na području grada Siska. Čestitke svima i pozivam one poduzetnike koji još nisu saznali o ovom programu da se informiraju jer u ovom trenutku su to, financijskim rječnikom rečeno, najjeftiniji novci na tržištu”, zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Ove godine u programu Sisački poduzetnik, Gradu Sisku su partneri RBA, Zagrebačka banka, OTP banka, Erste&Steiermarkische bank te Addiko bank.

foto: sisak.hr

najčitanije