Posljednjeg vikenda u ožujku počinje ljetno računanje vremena

imp

Sat Vrijeme

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u ožujku počinje ljetno računanje vremena koje u startu donosi gubitak jednog sata spavanja ali zato donosi duži dan.
Tako ćemo u noći sa subote na nedjelju, 25. na 26. ožujka, satove u 2 sata ujutro pomaknuti na 3 sata.

 

Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena ne prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. S promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima jer prema Zakonu o sigurnosti prometa paljenje i gašenje svjetala regulira se u datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

 

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

 

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, poručuju iz MUP-a.

 

Ljetno računanje vremena donosi i promjene u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 prema nižoj tarifi.

 

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 29. listopada 2023.

najčitanije