Porast broja nezaposlenih

imp

Nezaposlenost na području Siska i Banovine, prema evidenciji sisačkog Zavoda za zapošljavanje, u travnju je porasla za 5,3% u odnosu na ožujak, odnosno, nezaposlenih je 6.546 osoba, što je 330 osoba više nego prošlog mjeseca. U odnosu na isto vrijeme prošle godine, broj nezaposlenih je veći za 186 osoba ili 2,9%.
Prema razini obrazovanja, u evidenciji je najviše onih s trogodišnjom školom, gotovo trećina svih nezaposlenih, a s tek nešto manjim brojem slijede osobe s završenom osnovnom školom, dok ih je najmanje sa završenom gimnazijom – 2,5 %.
Prema dobnoj strukturi, najveći udio nezaposlenih čine ljudi u dobi od 55 do 59 godina, njih gotovo 16,6%.
Tijekom proteklog mjeseca u evidenciju nezaposlenih na sisačkom zavodu prijavile su se 632 osobe, od čega je 615 do tada imala posao, a većina je prestala raditi zbog isteka ugovora na određeno. Istovremeno je 176 osoba dobilo posao. Na određeno vrijeme njih 158 a na neodređeno 18 osoba.
Ukupno su tijekom travnja prijavljena 64 slobodna radna mjesta i to većinom za inženjere, tehničare i srodna zanimanja, za uslužna i trgovačka zanimanja te za zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji. Prošlog su mjeseca na sezonskim poslovima na moru, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zaposlena 2 radnika iz evidencije Područnog Ureda Sisak.
U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom 2020. godine, novouključeno je 168 osoba i to u potpore za zapošljavanje 32, potpore za samozapošljavanje 11, obrazovanje nezaposlenih 125 osoba.
U travnju ove godine u Hrvatskoj su isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak. Potporom su obuhvaćena 484.922 radnika kod 83.955 poslodavaca.

najčitanije