Popuštanje epidemioloških mjera

imp

Premijer Plenković najavio je na današnjoj sjednici Vlade kako poboljšanje opće epidemiološke situacije omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama.

 

Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s covid potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne.

 

Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.

 

Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje rutinskog samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa, kazao je premijer Plenković.

 

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

 

Detaljnije je pojasnio načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Prvo je pobrojao one odluke koje se tiču okupljanja, a sve stupaju na snagu sutrašnjim danom.

“Na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom prostoru može biti 200 osoba, umjesto 100 kao do sada. Ako svi prisutni imaju Covid potvrde više nema ograničenja broja osoba. U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, umjesto 50 kao do sada, a ako svi imaju Covid potvrde, više nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne‘‘, rekao je Božinović.
Javna događanja i okupljanja mogu se održavati do 2 sata po novoj odluci, a od sutra se produžava i rad ugostiteljskih objekata do 2 ujutro. Novost je i da se mogu usluživati i gosti koji stoje u ugostiteljskim objektima ako svi imaju Covid potvrde, a ukida se i ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i kladionica.

 

Novina je i ukidanje Covid potvrda na sajmovima, amaterskim i kulturno-umjetničkim izvedbama na zatvorenome, ali će ostati obavezno nošenje maski. Na otvorenom maske neće biti potrebne.
Mjere se popuštaju dodaje ministar Božinović i što se tiče sportskih događanja: “Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez EU digitalnih Covid potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obavezno korištenje maski na natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima‘‘.

 

Što se tiče kino projekcija, izložbi ili vjerskih obreda, mogu se održavati bez ograničenja, ali ponovno uz nošenje zaštitnih maski. Na prijedlog resornog ministarstva, mijenja se odluka o obaveznim Covid potvrdama za sustav socijalne skbi, odnosno od sutra one neće biti obavezne, iznimno za centre za socijalnu skrb i centre za posebno skrbništvo. Stožer je također stavio izvan snage pet mjera koje su donesene 2020., a nisu imale rok primjene: “To su odluke koje su imale posebne odredbe: za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnog partnerstva te načina korištenja dječjih igrališta. Više nisu aktualne, jer su za održavanje ovih aktivnosti dovoljne mjere iz odluka koje ograničavaju okupljanja i korištenje medicinskih maski i maski za lice.‘‘.

 

“Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa određeni broj građana i ima još uvijek najtežih posljedica”, rekao je predsjednik Vlade i dodao da smo prešli 70,6 posto odrasle populacije koja je cijepljena barem jednom dozom.

 

Božinović je rekao i kako mjere na snagu stupaju sutra, ali i da ovo ublažavanje nikako “ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno”.

najčitanije