Položen kamen temeljac za gradnju 6 višestambenih zgrada u Sisku

imp

Zgrada Caprag 1

U Capraškoj ulici u Sisku jučer je položen kamen temeljac za šest višestambenih zgrada s ukupno 114 stanova.
Riječ je o prvih šest od 36 zgrada koje će se temeljem Odluke Vlade i Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom graditi na području Sisačko-moslavačke županije, od toga 20 zgrada samo u Sisku.
Ukupna vrijednost izgradnje ovih šest višestambenih zgrada iznosi 17,5 milijuna eura te će se financirati sredstvima državnog proračuna.

 

“Ovo je prvih 6 od ukupno 20 zgrada sa po 19 stanova koje će se graditi u Sisku što znači da ćemo u Sisku za otprilike 2 godine imati čak 380 novih stanova. Na području cijele Sisačko-moslavačke županije bit će izgrađeno 36 novih zgrada. Prvenstveno, one će služiti našim sugrađanima koji su izgubili svoje domove u potresu, a nakon što prestane takva potreba ovim stanovima ćemo raspolagati putem programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Ovi stanovi će se koristiti i kao kadrovski stanovi. Posebno bih istaknuo lokaciju u Vinogradskoj ulici, iznad zgrade nove interne, gdje očekujemo da će te stanove u budućnosti koristiti naši liječnici”, rekao je župan Ivan Celjak.

 

Građevine su sklop šest zgrada na jednoj građevnoj čestici, po tri u dva reda duž duljih međa građevne čestice. Svaka zgrada imat će 19 stanova, kvadrature od 34 do 90 m2, odnosno od jednosobnih do četverosobnih.

 

Na polaganju kamena temeljca bio je i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je istaknuo da do prije godinu dana ovakav projekt izgradnje višestambenih zgrada na području grada Siska nije bio moguć na temelju Zakona o obnovi.
Pravo na smještaj u te stanove imati će vlasnici oštećenih nekretnina do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi.

 

Osvrnuo se ministar Bačić i na aktualno stanje s postpotresnom obnovom.
„Kada govorimo o obnovi na području Sisačko-moslavačke županije onda govorimo o obnovi oko 8000 zgrada do sada, a na području grada Siska 1500 zgrada. Sad je u realizaciji i izgradnji na području i zagrebačkog i petrinjskog potresa oko 1500 zgrada i mi ćemo tom dinamikom i nastaviti.“, rekao je ministar Bačić.

 

Dodajmo kako uz ovih šest zgrada u utorak, 31. siječnja, treba započeti i gradnja zgrade u Ulici A.G Matoš u Sisku, dok su u postupku nabave izvođača radova još dvije zgrade u Petrinjskoj ulici u Sisku te po jedna zgrada u Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Kutini i Sunji.

Foto: Sisak portal

najčitanije