Položen kamen temeljac Islamskog kulturnog centra

imp

Za više od 4000 Muslimana koliko ih živi u našoj županiji ova je subota posebno važna jer je u Capraškoj ulici postavljen kamen temeljac za Islamski kulturni centar.
Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem efendija Crnkić kazao je kako se na ovaj korak čekalo dugih 20 godina. „Iz ljubavi prema svom gradu i sa željom da našim sugrađanima ponudimo mjesto gdje će se u budućnosti sklapati i razvijati trajna prijateljstva, sisački Muslimani ne grade samo džamiju već Islamski kulturni centar koji će po svojoj ulozi, namjeni i sadržaju predstavljati centar širom otvorenih vrata za plemenite, dobronamjerne, čestite ljude pozitivnih misli, emocija i otvorena srca. Islamski kulturni centar ne predstavlja promjenu identiteta Siska nego oplemenjivanje duhovnog, društvenog identiteta i mozaika grada kao odraz generacijskog življenja njezinih građana“, rekao je efendija Crnkić koji se zahvalio svima onima koji su omogućili da do realizacije svega i dođe.
Novi centar prostirat će se na ukupno 2.626 četvornih metara a cijeli projekt vrijedan je oko 5,5 milijuna eura. Osim izvorne namjene da postane mjesto molitve za muslimane, po svom idjeno-sadržajnom konceptu i funkcionalno-prostornoj organizaciji zamišljen je kao polivalentni objekat široke namjene.
Osim molitvenog prostora, islamski centar sadržavat će i dvoranu za susrete i različite seminare i radionice, knjižnicu i čitaonicu, određene lektorske prostorije odnosno učionice za održavanje različitih tečajeva, restoran koji će ponuditi islamske delicije te stambeni prostor gdje će biti vjerski službenici, ali i sobe za goste.
Svečanosti su nazočili brojni velikodostojnici islamske zajednice, katoličke crkve, državne i lokalne vlasti.
Nakon zajedničkog čitanja posebne Povelje, puštanja dviju bijelih golubica, svečano je postavljen kamen temeljac za gradnju budućeg Islamskog kulturnog centra.

dav

najčitanije