Pola milijuna kuna iz gradskog proračuna za preventivno zdravstvo udruga

nn

Grad Sisak je titulu Europskog grada sporta za ovu, 2019. Godinu, dobio zahvaljujući dobroj sportskoj infrastrukturi, ali i kvalitetnim programima koji se provode u objektima Športskog rekreacijskog centra Sisak. Jedan od tih programa je i program ulaganja u preventivno zdravstvo naših sugrađana – umirovljenika, branitelja i osoba s invaliditetom.
„Želimo djelovati u dva smjera. Prije svega, preventivno zdravstveno, dakle da te neke kategorije naših sugrađana imaju mogućnost besplatnog korištenja određenih termina na bazenu, a s druge strane želimo poticati udruge da sudjeluju u gradskim programima javnih potreba. Na neki način želimo vidjeti aktivnosti tih udruga da bi ih mogli nagraditi i ovakvim oblikom subvencija“, rekao je Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo grada Siska, dodajući da Grad Sisak godišnje za ovaj program izdvaja gotovo pola milijuna kuna.

Jedna od udruga čiji članovi besplatno koriste zatvoreni bazen, saunu, teretanu i dvoranu, te koja u svom programu ima potrebu za rehabilitacijom članova, je i HVIDR-a Sisak.
„Sportska rekreacija je jako važna za ratne vojne invalide, kako u fizičkom smislu, jer poboljšava njihovu mobilnost, a time povećava i samostalnost u kretanju, tako i u psihičkom. Pripadnost nekoj grupi, sebi sličnima, doprinosi lakšem nošenju sa svakodnevnim životnim teškoćama. Također, i sociološki je to vrlo bitno jer nema osjećaja izoliranosti i usamljenosti i poboljšana je komunikacija s okolinom, kako s invalidnim, tako i sa zdravim osobama“, istaknula je tajnica HVIDR-e Sisak, Vlatka Bartolić Marić, dodavši da se oko 150 članova ove udruge bavi organiziranom sportskom rekreacijom.

U sklopu programa Rano otkrivanje, prevencija i rehabilitacija šećerne bolesti, i članovi Dijabetičkog društva grada Siska besplatno koriste sportske objekte ŠRC-a.
„Nama kroničnim bolesnicima sama rekreacija, prvenstveno plivanje, puno znači jer što smo više tjelesni aktivni, odmah je i šećer u krvi bolji. U ovom trenutku imamo 15 do 20 članova koji su redoviti gosti ŠRC-a“, rekao je Darko Velhes, predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska, koje broji 269 članova.

A i članovi Udruge umirovljenika besplatno koriste bazen ŠRC-a, ali i druge usluge.
„Imamo te besplatne termine na kojima se od srca zahvaljujemo Gradu Sisku što nam je to omogućio. Sudjeluje oko 70 naših članova, a udruga ukupno broji oko 600 članova. Puno nam to znači jer imamo puno bolesnih članova i znate da se mi starije životne dobi volimo rekreirati i naravno, mlađe se osjećamo“, zaključila je predsjednica udruge, Marija Raković, naglasivši da im zbog male mirovine besplatno korištenje sportskih programa jako puno znači.

najčitanije