Pola milijuna eura za obnovu zgrade u Žitnoj

imp

Obnova Zgrada žitna 2

U Žitnoj ulici traju gotovo pola milijuna eura vrijedni radovi na konstrukcijskoj obnovi stambene zgrade s početka prošlog stoljeća. Zgrada se nalazi u kulturno – povijesnoj cjelini grada Siska i zaštićeno je kulturno dobro.

 

 

Pretrpjela je vrlo teška oštećenja, dobila crvenu naljepnicu i  proglašena neuporabljivom. Radovi na konstrukcijskoj obnovi započeli su su sredinom svibnja, a kako se odvijaju došao je početkom tjedna provjeriti resorni ministar Branko Bačić.

 

Govoreći o radovima na obnovi višestambene zgrade u Žitnoj ulici u Sisku kazao je kako su radovi vrijedni gotovo 517 tisuća eura. „Dakle to je pet stanova koje ćemo obnoviti ovdje u Sisku u jednoj višestambenoj zgradi. Još nam slijedi i cjelovita obnova. To sve govori koliko su zahtjevni i skupi radovi na konstrukcijskoj obnovi zgrada izgrađenih prije više od 100-tinjak godina. Inače u ovom trenutku na području Sisačko-moslavačke županije imamo oko 750 gradilišta, od toga se nešto malo manje od 650 gradilišta odnosi na obnovu ili izgradnju zamjenskih kuća, a 110-tak projekata se odnosi na dovršetak projekata financiranih iz Fonda solidarnosti. Do sada je na području Sisačko-moslavačke županije za obnovu, bilo sredstvima Fonda solidarnosti, bilo za obnovu privatne imovine, uloženo više od pola milijarde eura.“, rekao je ministar Bačić.

 

 

Riječ je o kompleksnom zahvatu, a rok za završetak obnove je kraj godine.

 

 

 

Podaci o obnovi:
Ukupno dodijeljeni iznos novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu iznosi 516.996,95 EUR na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u visini od 100 %, od toga:
– za trošak radova konstrukcijske obnove u iznosu od 473.139,45 EUR
– za projektiranje u iznosu od 27.410,94 EUR
– za stručni nadzor građenja u iznosu od 13.705,47 EUR
– za kontrolu projekta u iznosu od 2.741,09 EUR

 

 

najčitanije