Počinje zimsko računanje vremena

imp

Ovog vikenda spavamo sat duže jer počinje zimsko računanje vremena. To znači da kazaljke na satu u nedjelju 25.listopada treba pomaknuti jedan sat unatrag, točnije – s 3 sata ujutro na 2 sata.
Ljetno računanje vremena ponovno se vraća 28. ožujka 2021. Prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima.
Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena. Na motornim vozilima tako ćete morati imati upaljena svjetla i danju tek od 1. studenog, a svi koji se toga neće pridržavati riskiraju kaznu u iznosu od 300 kuna.
Uz to, iznova se mijenja i obračun električne energije pa se struja utrošena od 7 do 21 sat obračunava prema višoj tarifi, a od 21 do 7 sati prema nižoj tarifi.
Europska unija donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine na 2021. ali Vijeće EU još nije donijelo svoju odluku, pa nije sasvim sigurno hoće li to biti zadnje pomicanje sata u EU.

najčitanije