Počinje gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku

nn

Za 4.140 muslimana koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji ova će subota biti iznimno važna jer će biti postavljen kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Sisku.
“Sisački muslimani ne grade samo džamiju već Islamski kulturni centar koji će po svojoj ulozi, namjeni sadržaju i prostoru predstavljati centar širom otvorenih vrata za sve plemenite, dobronamjerne, čestite ljude pozitivnih misli, emocija te otvorenog srca”, rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem ef Crnkić. Osim molitvenog prostora, islamski centar sadržavat će i dvoranu za susrete i različite seminare i radionice, knjižnicu i čitaonicu, određene lektorske prostorije odnosno učionice za održavanje različitih tečajeva, restoran koji će ponuditi islamske delicije te stambeni prostor gdje će biti vjerski službenici, ali i sobe za goste.
Ono što svejedno muči dio građana su ideje o potencijalnim problemima, radikalizaciji ili čak uvozu stranaca u Sisak, no u Medžlisu islamske zajednice Sisak su sigurni da do toga neće doći.
“Nemojte se uopće brinuti, toga neće biti. Ovo je centar širokih namjera, svi ćete moći doći pojesti ćevape i baklavu, a kongresnu dovranu ćemo rado ustupiti za znastvene svrhe i razne seminare. Zagreb je vrlo blizu, što znači da će određeni predavači i stručni ljudi uvijek imati tu svoje mjesto, a podsjetio bih i da je Republika Hrvatska jedina država iz koje nije regrutiran ni jedan pripadnik u redove tzv. Isisa, tako da tu postoji jedna dobra organizacija”, rekao je Edin Safić iz organizacijskog odbora.
Projekt vrijedan 5,5 milijuna eura pod pokroviteljstvom je grada Siska i supokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a trebao bi, ako sve bude išlo po planu, biti završen kroz naredne dvije godine. Koliko je on važan istaknula je i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekavši da je najvažnije da će centar pridonijeti slici Siska kao grada kulturne raznolikosti, kao grada raznolikosti vjeroispovijesti, kao grada tolerancije i nečega što nas obogaćuje, bilo u vjerskom smislu života, bilo u kulturnom ili obrazovnom.
“Očekujem da novi Islamski kulturni centar da gradu Sisku ne samo nove vizure u tom dijelu grada, nego da upravo postane centar i kulturnog i sportskog i svih ostalih drugih događanja”, rekla je gradonačelnica, a predsjednica Županijske skuštine Sisačko-moslavačke županije je dodala da centar nije značajan samo za Sisak nego i za cijelu županiju.
Svečanost postavljana kamena temeljca održat će se u subotu, 12. studenog, u Capraškoj ulici s početkom u 11h, a svi su dobrodošli uživati u programu i tradicionalnim islamskim delicijama koje će pripremiti vijeće žena Medžlisa Sisak.

najčitanije