Počeli radovi na obnovi Gimnazije

S početkom školske godine započeli su radovi na obnovi Gimnazije Sisak. Obzirom na stupanj oštećenja matične zgrade, potrebna joj je cjelovita obnova. Ukupna vrijednost radova je gotovo 40 milijuna kuna, a Projekt se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije. Radove je danas obišao župan Ivan Celjak.

 

„Prije nešto više od godinu dana prepustili smo županijske urede učenicima Gimnazije Sisak. Prethodno smo ih uredili i prilagodili potrebama njihove škole. Na taj smo način osigurali da gimnazijalci nastavu pohađaju u čvrstom i sigurnom objektu. Prijetila nam je opasnost da učenici umjesto Gimnazije Sisak upišu školu u drugim gradovima, a to bi mogli značiti i njihovo iseljavanje“, rekao je Celjak. U tijeku su radovi cjelovite obnove koji uključuju demontažu postojećih instalaciju, uklanjanje postojećih pregradnih zidova, ojačavanje konstruktivnih elemenata i temelja, postavljanje novih instalacija. Mijenja se krov, dio vanjske i unutarnje stolarije. Ugradit će se i dizalo kako bi se olakšao pristup osobama s invaliditetom. Vrijednost radova je nešto manja od 40 milijuna kuna.

 

Očekuje se da će sadašnji i budući gimnazijalci već sljedeće školske godine nastavu pohađati u novoj – staroj gimnaziji. Do tada, snalaze se u nešto manjem prostoru nekadašnjeg dunavskog Lloyda u Rimskoj ulici. Privremeni prostor uspio je zadovoljiti osnovne potrebe za izvođenje nastave, a velika je prednost i njegova lokacija u centru grada – kaže ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić:  „Učenici i nastavnici su zadovoljni s prostorom. Zadovoljni smo što je počela obnova i što će se ostvariti naša misija koju smo si zacrtali na proslavi stote obljetnice škole, a to je organizacija nastave u jednoj smjeni.“

 

Iako je riječ o kompleksnom zahvatu obnove, za sada sve ide prema planu.

 

„Mi dosta radimo na projektima obnove, ali ovo nam je zaista najznačajniji, najzahtjevniji i najsloženiji objekt. Napravili smo sve u smislu pripreme da se objekt završi u ugovorom predviđenom roku. Mogu pohvaliti suradnju sa svim sudionicima u gradnji, gdje nailazimo na probleme, ali ih rješavamo na konstruktivan način. Vjerujem da ćemo sve dovršiti na vrijeme i da će djeca moći tu ići na nastavu u idućoj školskoj godini“, rekao je predstavnik izvođača radova, Tomislav Albin.

SMŽ Foto:

najčitanije