Počela obnova crkve u Selima

ibb

Počeli su radovi na sanaciji Crkve svete Marije Magdalene u Selima. Jedna od najvrednijih baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske teško je stradala u potresu 29. prosinca, svi dijelovi zidne konstrukcije pretrpjeli su ozbiljna oštećenja, vidljiva u unutrašnjosti, na pročeljima i zvonicima.

Nakon višetjednih priprema i u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija te Rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, započeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije. Projekt je izradila tvrtka Intradus projekt iz Zagreba, a radove izvodi Spegra iz Splita.

U ovoj prvoj fazi izvođenja hitnih mjera podupirat će se oštećeni lukovi, postaviti teške skele u unutrašnjosti te vanjske skele za pridržavanje tijekom radova unutar zvonika.  Postavljaju se i skele za izvođenje interventnih radova, evakuaciju inventara i vrijednih arhitektonskih i dekorativnih elemenata građevine.

Crkva u Selima svojom je izvedbom i arhitekturom izuzetna monumentalna građevina, čija je gradnja započela je 1759. godine, a završena 1765. Njene specifičnosti su elipsoidni tlocrt, zidovi raščlanjeni pilastrima, dvije kupole nad lađom i nad svetištem, bogate štukature i dva zvonika s lukovičastim kapama. U crkvi su i izuzetno vrijedne orgulje, rad češkog baroknog majstora Joannesa Janacheka iz 1777. godine, koje će se evakuirati i pohraniti u privremeni depo.

crkva sela2 crkva sela4 crkva sela5 crkva sela3

najčitanije