Počela gradnja višestambene zgrade u A.G. Matoša

imp

Zgrada Agmatoša 5

Nakon što je jučer u Sisku u Capraškoj ulici položen kamen temeljac za gradnju prvih šest od 36 zgrada koje će se temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom graditi na području Sisačko – moslavačke županije danas je uveden u posao i izvođač radova na lokaciji u Ulici Antuna Gustava Matoša.
Preuzimanjem lokacije teče rok od godine dana za izgradnju same zgrade.
Izvođač radova je URBAN GRAĐENJE ZAGREB d.o.o. dok je stručni nadzor povjeren tvrtki TOMTING 2010 d.o.o. iz Zagreba.

 

Kod uvođenja izvođača u posao uz direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragana Hristova bio je nazočan i državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić te gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

 

Zgrada Agmatoša 1

 

„Višestambena zgrada u ulici Antuna Gustava Matoša sastojat će se od 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže (prizemlje i tri kata) sa stanovima veličine od 35 do 90 m2, sobnosti jednosobnih do četverosobnih stanova. Prema sobnosti, zgrada će obuhvatiti 2 jednosobna stana, 3 jednoiposobna stana, 5 dvosobnih stanova, 6 dvoiposobnih stanova, 2 trosobna stana i 1 četverosobni stan. Ukupna neto korisna površina je 1061m2. Cijena investicije iznosi 2,3 milijuna eura bez PDV-a.“, rekao je Hristov.

 

Pravo na smještaj u ove stanove imati će vlasnici oštećenih nekretnina dok traje obnova njihovih domova, a nakon završetka obnove stanovi će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugrožene obitelji.

 

Zgrada Agmatoša 3

 

Ova zgrada u Matoševoj je sedma zgrada od planiranih 20 koje će se graditi na području Siska, istakno je državni tajnik Domagoj Orlić, dodajući da će Grad Sisak u zamjenu za ustupljeno zemljište dobiti protuvrijednost u stanovima.
„Nalazimo se na zemljištu koje je Grad Sisak prenio na APN. Nakon što se završi izgradnja ove višestambene zgrade u protuvrijednosti ovog zemljišta koje je pricijenjeno na 61.800,00 eura, Grad Sisak će dobiti stambene kvadrate u zgradi koja će ovdje biti sagrađena. Ovdje je riječ o klasičnoj kupoprodaji, a ne o darovanju zemljištu. Zemljište će nakon izgradnje ostati u vlasništvu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.“, istaknuo je Orlić.

 

Trenutno traje postupak nabave za izvođača radova za još dvije zgrade u Petrinjskoj ulici u Sisku te za po jednu zgradu u Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Kutini i Sunji.

 

Zgrada Agmatoša 4

 

Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom kojim Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama temeljem Odluke Vlade kao investitor provodi izgradnju višestambenih zgrada na području Sisačko – moslavačke županije ukupno će se izgraditi 36 zgrada od kojih će njih 20 biti u Sisku, 8 u Petrinji, 2 u Topuskom te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici. Izgradanja se u potpunosti financira sredstvima državnog proračuna za što je osigurano 100 milijuna eura.

 

Pored ovih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije u ovome trenutku gradi se i 12 zgrada financiranih EU sredstvima u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija dok je njih 8 u Petrinji i 4 u Glini završeno i useljeno krajem 2023. godine.

 

najčitanije