Pobjednicima likovnog natječaja "Zašto volim Sisak" uručene nagrade

imp

Zašto volim Sisak? Pitanje je to na koje su likovnim radovima odgovarali učenici sisačkih osnovnih škola u likovnom natječaju kojeg je povodom Dana grada raspisao Grad Sisak.
Na natječaj je pristiglo 127 radova i mi smo kaže Alma Trauber, članica žiria, imali jako težak posao „Milsim da je izuzteno zanimljivo vidjeti kako djeca vide svoj grad. Dakle grad iz perspektive očiju djeteta je jedan veliki izazov, jedan neposredan pogled i neposredna vizija i mislim da to daje svima odgovornima u gradu veliki podstrek da obrate pažnju na te lokacije i ljude koji su djeci važni.“, kaže Trauber otkrivajući koji su se motivi najčešće nalazili na radovima „Pretežito je u radovima prevladavala tema objekata koji su im bili važni. Mi smo se fokusirali na sadržaj, kako je u narativnom smislu bilo obrađena tema i kako djeca na tom likovnom jeziku vide i vole svoj grad. Prema tome smo se vodili u samom izboru radova.“, rekla je Alma Trauber.
Pa su tako između 127 pristiglih radova izabrali tri najbolja. Prvu nagradu osvojila je Marija Roksandić, učenica 8.a razreda Osnovne škola 22.lipnja, drugonagrađeni rad ima Una Vasilik, učenica 6.b razreda Osnovne škole Viktorovac, a treću nagradu osvojila je Dora Ćosić, učenica 8.b razreda Osnovne škole Braća Bobetko.

Izvan konkurencije nagrađeni su i radovi skupine Lavići iz Dječjeg vrtića Sisak Novi koje su izradili Ava Polak, Laura Matijević i Andi Halkić, a također izvan konkurencije nagradu je dobio i Centar za rehabilitaciju Komarevo.

ZAŠTO-VOLIM-SISAK-15 ZAŠTO-VOLIM-SISAK-10
Pobjednički rad Marije Roksandić nastao je pojašnjava autorica sasvim slučajno „Rad sam radila tehnikom crtanja flomasterom i slikanja akvarelom. Prikazala sam motive Starog mosta, Starog grada, Matoša, Holandske kuće i sisačke lađe. Prvotna ideja je bila da se na osnovu ovog crteža oslika zid škola u sklopu akcije Lajkam Sisak, ali je profesorica u zadnji čas predložila da se crtež izmijeni i pošalje na natječaj. Tako da je ovaj rad saasvim slučajno umjesto na zidu naše škole završio na ovom natječaju.“, rekla je Marija.
I dobro da je jer je osvojio prvu nagradu koja uključuje smartphone i tiskanje rada na jumbo plakatu koji će se nalaziti na području Viktorovca.
Kako je svojim radom opisala zašto voli Siska otkrila nam je i drugoplasirana Una „Moj rad je nasto tehnikom monotipija. Slika predstavlja djevojku koja gleda na Stari most, Stari grad, Holandsku kuću, dizalicu i čamce. Njome sam htjela dočarati ispiraciju koja postoji samo u Sisku, nigdje drugdje.“, kaže Una.
Una je za svoj rad kao nagradu dobila MP4 snimač. Trećeplasirana Dora nagrađena je fotoaparatom. I ona nam je otkrila kako je nastao njen rad. „Crtala sam običnom olovkom jer sam htjela da ispadne kao grafit, a kao motiv koristila sam Stari grad, Stari most i sisačku lađu“, pojasnila je Dora.

ZAŠTO-VOLIM-SISAK-06 ZAŠTO-VOLIM-SISAK-01-750x501
Ponosna sam na sve radove i opet smo pokazali da je sreća živjeti u Sisku i da ga se voli 365 dana, rekal je zahvaljujući na svim radovima gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. „Ponosna sam na njih što su iskazale svoju kreativnost, te su dokazale da nije samo sreća živjeti u Sisku već je sreća imati tako dobru, pametnu i kreativnu djecu koja se znaju izraziti. Sisak volimo 365 dana u godini, bilo da radimo oslikavanje uskršnjih jaja ili božićnih kuglica ili natječaj Zašto volim Sisak, ali uvijek je tu jedna konstanta, a to je mnoštvo djece koja žele iskazati što je točno njima važno u gradu i onda oni to kroz stručno vodstvo svojih mentora na najbolji način i iskažu“, rekla je gradonačelnica.
Dodajmo da ćemo prvonagrađeni rad moći vidjeti na jumbo plakatima a sve ostale uključujući i pobjednički na izložbi koja će od 7. do 24. kolovoza biti postavljena u Gradskoj galeriji Striegl.

najčitanije